Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Łosoś grillowany w sosie teriyaki

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Teriyaki to popularny w Japonii sposób przyrządzania mięs i ryb - najpierw pokrywa się je specjalną marynatą, a następnie piecze lub smaży. Obecnie nazwą tą określa się także stosowany w tej technice słodko-pikantny, gęsty i wyrazisty w smaku sos. Używa się go nie tylko jako marynatę, ale także dodatek do gotowych potraw.

    1. Filety z łososia zamarynuj w oliwie z oliwek, soku z 1 limonki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 15 min. Smaż je na patelni grillowej po 5 min z każdej strony.
    2. Kapustę oraz imbir usmaż w woku lub na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. Pod koniec smażenia dodaj odsączone kiełki fasoli i pędy bambusa, dopraw solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu Teriyaki. Na talerzach ułóż warzywa, na nich ugrillowanego łososia.
    3. Polej sosem Teriyaki i udekoruj listkami kolendry. Podawaj z ryżem jaśminowym
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów