Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Moussaka

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Plastry bakłażana posól i pozostaw na sicie do odsączenia. Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj mięso i, często mieszając, smaż je na wolnym ogniu, aż straci czerwony kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano, podlej winem, dodaj passatę. Gotuj bez przykrycia przez ok. 25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    2. Zdejmij z ognia, dodaj miętę i pietruszkę, dokładnie wszystko wymieszaj. W międzyczasie w innym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą, aż powstanie gładka masa. Wlej zimne mleko, energicznie mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i, często mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    3. Zdejmij sos z ognia, dodaj ubite jajka. Dokładnie wymieszaj, dodaj parmezan i wymieszaj ponownie. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w mące i zrumień na pozostałej oliwie.
    4. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Ułóż w nim na przemian warstwy bakłażana, duszonego mięsa i sosu. Ostatnią warstwę powinny stanowić polane sosem plasterki bakłażana. Moussakę posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy