Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Roladki z karkówki z grillowanym bakłażanem i szynką dojrzewającą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Zacznij od soczewicy. W dużym rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 min, co chwilę mieszając. Po tym czasie wsyp ryż i soczewicę, podsmaż jeszcze 5 min. Następnie wlej pomidory, wymieszaj i wlej 1/3 wywaru. Kiedy cały płyn się wchłonie, wlej kolejną porcję wywaru i tak do końca, aż soczewica i ryż będą miękkie. Potrawa to ok. 35-40 min, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i odstaw do czasu podania roladek.
    2. Rozpal grilla lub patelnię grillową. Bakłażana skrop olejem i sokiem z cytryny, dopraw solą. Natrzyj czosnkiem, świeżą bazylią i od razu układaj plastry na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij z grilla lub patelni, aby ostygł.
    3. W tym czasie rozklep cienko karkówkę, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż kawałek szynki dojrzewającej i bakłażana. Zbierz brzegi karkówki do środka i zwiń roladę. Dla pewności można ją spiąć wykałaczką i lekko posmarować olejem. Roladki grillujemy po 6-7 min z każdej strony, na dość mocno rozgrzanym węglu. Podajemy na ryżu z soczewicą i lekką sałatką lub surówką z młodej kapusty.

    Porcja dla 4 osób

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów