Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierś z kurczaka z szynką szpinakiem i orzechami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Rozgrzej piekarnik do 190 ˚C. Natnij każdą pierś na pół, ale nie do końca. Rozklep je przez folię spożywczą na grubość 0,5 cm i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, przez 1 min.
    2. Po tym czasie dodaj połowę rodzynek i orzechów, dopraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj na gładką masę. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki i rozsmaruj farsz. Posyp resztą orzechów i rodzynek. Zwiń roladkę składając brzegi do środka. Zepnij wykałaczką, dopraw solą i pieprzem.
    3. Piecz około 20 min. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż przez 2 min., cały czas mieszając. Po tym czasie wlej wino i sok z cytryny, zredukuj o połowę. Wlej śmietanę i podgrzewaj aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj szczypiorek. Roladki podawaj z sosem.

     

    Składniki na sos:

    •   mała cebula, pokrojona w kostkę
    •   100 ml białego półwytrawnego wina
    •   sok z 1/2 cytryny
    •   150 ml śmietany 30%
    •   posiekany pęczek szczypiorku
    •   łyżka oliwy z oliwek
    •   przyprawy: sól, pieprz

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów