-
Oznakowanie etykiety na przykładzie jogurtu naturalnego "Tola"
- Nazwa żywności: Jogurt Naturalny „Tola”
- Składniki: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, wapń, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus LA5 i Bifidobacterium BB12.
- Substancje dodatkowe: nie występują w tym produkcie.
- Masa netto: 400 g
- Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia: podany na wieczku jako „Należy spożyć do: 08.03.2011” oznacza, że po jego upływie środek spożywczy nie nadaje się do wykorzystania, w tym bezpośredniego spożycia.
- Warunki przechowywania i użycia: przechowywać w temperaturze od +1°C do + 8°C oznacza, że produkt należy trzymać w lodówce.
- Nazwa i adres producenta: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, ul. Borowej Góry 4, 22-300 Krasnystaw.
- Kraj lub miejsce pochodzenia: Polska (PL)
- Instrukcja użycia, jeśli zachodzi taka konieczność: w tym przypadku nie dotyczy.
- W przypadku napojów alkoholowych o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu: nie dotyczy tego produktu.
- Informacja o wartości odżywczej: wartość energetyczna, zawartość białka, węglowodanów oraz cukrów, tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych oraz sodu w przeliczeniu na 200 g.
W tym jogurcie zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu, dlatego też podana jest jego zawartość a nie soli.
-
Wartość energetyczna
Spośród informacji żywieniowych bardzo ważna dla konsumenta jest wartość energetyczna produktu spożywczego. Stanowi ona wypadkową zawartość w nim m.in. tłuszczu, węglowodanów, białka a także innych składników np. etanolu wyrażana jest w kilodżulach (kJ) kilokaloriach (kcal). Informacja o wartości energetycznej produktu jest podana na jego opakowaniu. Aby wiedzieć jednak, ile energii pochodzi z poszczególnych składników odżywczych, na etykiecie znajduje się także ich zawartość.
Wartość energetyczną produktu oblicza się sumując pomnożone zawartości poszczególnych składników odżywczych (będących źródłem energii) przez następujące współczynniki przeliczeniowe:
Na etykiecie podawana jest także ilość białka, które jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w naszym pożywieniu. Jest niezbędne do budowy i rozwoju organizmu. Białko występuje w produktach zwierzęcych (mięso, ryby, drób, mleko, sery) jak i w produktach roślinnych (rośliny strączkowe, produkty zbożowe).
Następnym podawanym składnikiem odżywczym na produkcie są węglowodany. Określenie „węglowodany” podawane na etykietach dotyczy ich form przyswajalnych, a więc skrobi, cukrów i polioli (mannitol, sorbitol, ksylitom). Do cukrów, w interpretacji żywieniowej, zalicza się cukry proste (np.glukoza, fruktoza) i dwucukry (np. sacharoza, laktoza, maltoza). Najwięcej cukrów prostych zawierają: słodycze, napoje słodzone, owoce. Dobrym źródłem skrobi są produkty zbożowe i warzywa.
Kolejny składnik na etykiecie to ilość tłuszczu ogółem, w tym ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmierne spożycie wymieniane jest wśród czynników ryzyka rozwoju m,in. niedokrwiennej choroby serca. Nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol występują w tłuszczach zwierzęcych. Na uwagę zasługuje tłuszcz pochodzący z ryb, będący źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (NNKT), które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy.
Z uwagi na bardzo duże spożycie soli, które jest szkodliwe dla zdrowia ważną informacją podawaną na etykiecie jest jej zawartość. Zawartość soli oblicza się na podstawie zawartości sodu w produkcie. 1g sodu odpowiada w przybliżeniu 2,5 g soli. Wobec powyższego zawartość soli (g) równa się zawartości sodu (g) pomnożonej przez 2,5. Jednak nie do wszystkich produktów dodawana jest sól czy zawierające sód substancje dodatkowe. Dlatego też w uzasadnionych przypadkach konieczne jest umieszczenie bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej komunikatu informującego, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. Referencyjna wartość spożycia soli wynosi 6 g/dzień.
-
Edukacja to zdrowie
Znakowanie środków spożywczych wartością odżywczą jest bardzo ważnych elementem edukacji żywieniowej konsumentów.