Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Mus czekoladowy z pomarańczami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło oraz sok i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. 
    2. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z żółtkami, a następnie, bardzo delikatnie, z pianą. Gotowy mus przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy.

    Wiadomo, że najbardziej doceniane potrawy to te zrobione własnoręcznie w domu. Dotyczy to również deserów – domowe wyroby smakują o niebo lepiej niż kupne „gotowce”. Jednak nie muszą to być jedynie ciasta. Idealną propozycją na ciepłe pory roku jest lekki deser w postaci musu czekoladowego. Przepis na to wyjątkowo pyszne danie jest bardzo prosty – wystarczy kilka składników, z których najważniejszy to oczywiście czekolada. Nie bez znaczenia są także dodatki, którymi przełamiemy czekoladową słodycz. W tej roli najlepiej sprawdzą się owoce, na przykład soczysta pomarańcza, która doda całości świeżości i cudownego aromatu. Mus czekoladowy z pomarańczami to doskonała propozycja deserowa na letnie przyjęcia, jak i na co dzień, jako słodkie zwieńczenie obiadu. Jego wykonanie nie zajmie dużo czasu, a rozkosz dla podniebienia gwarantowana! Wypróbuj wyjątkowy przepis na mus czekoladowy

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów