Spaghetti al pesto di rucola - Spaghetti z pesto z rukoli

zobacz przepis

Makaron z burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto

zobacz przepis

Risotto al pollo - Risotto z kurczakiem

zobacz przepis

Crema all’arancia - Krem pomarańczowy

zobacz przepis

Kampania promocyjna zrealizowana przy wsparciu Italian Trade Agency -
Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich

W 100%
autentycznie
włoskie

X

Crema all’arancia - Krem pomarańczowy

200 min.

6 porcji

Średnio trudne

Składniki:

  • 500 ml - sok z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 4 szt - jajka
  • 100 g - cukier
  • 2 łyżeczki - skroba ziemniaczana
  • 200 ml - śmietanka 30%
  • 50 g - ciasteczka amaretti
  • 100 g - czekolada gorzka

przepis

  1. Sok z pomarańczy podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj skórkę z pomarańczy. Żółtka zmiksuj na gładką masę z połową cukru i skrobią ziemniaczaną. Następnie połącz ją z gorącym sokiem. Mieszaj nad ogniem przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do lodówki na godzinę.
  2. Białka ubij z resztą cukru na pianę, śmietankę ubij oddzielnie. Wymieszaj je ze sobą, a następnie połącz z ostudzoną masą pomarańczową. Nałóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dekoruj czekoladą i ciastkami amaretti.
X

Sernik tiramisu

30 min.

14 porcji

Średnio trudne

Składniki:

  • 300 g - ciastka owsiane
  • 100 g - stopione masło Parmareggio
  • 2 łyżki - Napój kakaowy Quick Cao, 500 g2
  • 300 g - czekolada mleczna
  • 660 ml - śmietanka 30%
  • 200 ml - bardzo mocna kawa Lavazza Qualità Oro
  • 6 łyżeczek - żelatyna
  • 600 g - serek śmietankowy
  • 3 łyżki - cukier puder
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki - posiekane migdały łuskane

przepis

  1. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem. Ciastka pokrusz i wymieszaj z masłem. Wyłóż dno formy i schłódź przez 15 minut, po czym oprósz łyżką kakao.
  2. Czekoladę połam, dodaj połowę śmietanki i podgrzej, by roztopić czekoladę. W gorącej kawie rozpuść połowę żelatyny, przestudź. Do czekolady dodaj 150 g serka i kawę. Masę wymieszaj i przelej na ciastka. Schładzaj przez 2 godziny.
  3. Drugą połowę śmietanki ubij. Resztę serka wymieszaj z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Dodaj pozostałą żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody oraz aromat. Wymieszaj i przelej na warstwę czekoladową. Schładzaj 3-4 godziny. Na koniec posyp kakao i migdałami.
X

Rotolo agli spinaci - Ślimaki makaronowe

Składniki:

  • 400 g - pomidorki Cirio
  • 2 szt - posiekane szalotki
  • 3 szt - posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • duża szczypta cukru
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 12 szt - płaty makaronu lasagne Barilla
  • 300 g - szpinak
  • 270 g - ser typu feta
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

przepis

  1. Pomidory przelej do żaroodpornego naczynia, dodaj szalotki i 2 ząbki czosnku, oregano, sól i cukier. Wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  2. Na oleju zeszklij pozostały czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Przestudź.
  3. Płaty makaronu partiami krótko obgotuj przez 3 min w gorącej wodzie i połóż na desce. Na każdym płacie ułóż porcję szpinaku, posyp serem, zroluj i przetnij na trzy części. Gotowe ślimaki włóż do sosu, przykryj folią i zapiekaj 20-25 min.
X

Crema di pomodoro e lenticchie - Krem z pomidorów z soczewicą

Składniki:

  • łyżka oliwa z oliwek GustoBello
  • 2 szt - posiekane szalotki
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki mielonej kolendry i kuminu
  • 200 g - czerwona soczewia
  • 800 g - pomidorki Cirio
  • cukier, sól
  • 2 szt - jogurt naturalny typu greckiego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej mięty
  • mielona ostra papryka

przepis

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotki i czosnek, dodaj kolendrę i kumin, a następnie soczewicę i pomidory. Wlej 1,5 szklanki wody, posól, dodaj odrobinę cukru i soli, gotuj 35 min. Zmiksuj.
  2. Zupę podawaj z kleksem z jogurtu, posypaną miętą, szczypiorkiem i mieloną papryką.
X

Bruschetta italiana - Włoska bruschetta

Składniki:

  • 400 g - całe pomidorki Cirio
  • 5-6 posiekanych gałązek świeżej bazylii
  • 2 ząbki - czosnek
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek GustoBello
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 4 kromki chleba razowego
  • łyżka tartego sera Parmigiano Reggiano DOP Zanetti
  • sól, pieprz

przepis

  1. Pomidory odcedź na sitku (soku nie wylewaj, wykorzystaj go do sosu), pokrój w kostkę, połącz z bazylią, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Bułki pokrój na kromki, ułóż na blasze, skrop oliwą i wstaw na 3-4 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
  3. Gorące kromki natrzyj czosnkiem. Na każdą grzankę nałóż porcję pomidorów, wierzch posyp tartym serem.
X

Risotto al pollo - Risotto z kurczakiem

35 min.

4 porcje

Łatwe

Składniki:

  • 2 szt - piersi z kurczaka
  • rozmaryn
  • 40 ml - oliwa z oliwek GustoBello
  • posiekana marchewka
  • posiekana łodyga selera naciowego
  • posiekana cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • 320 g - ryż do risotto Scotti
  • 1 l - bulion
  • 50 g - masło Parmareggio
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano DOP Zanetti
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

przepis

  1. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.W rondlu rozgrzej oliwę.
  2. Podsmaż na niej cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy. Dodaj ryż, chwilę smaż razem, a następnie podlej porcją bulionu.
  3. Gotuj mieszając, a kiedy płyn się wchłonie, wlej kolejną porcję bulionu. Kontynuuj przez około 20 min, aż zużyjesz cały bulion, a ryż będzie ugotowany al dente.
  4. Na minutę przed końcem gotowania dodaj masło i parmezan, dobrze wymieszaj.
  5. Risotto podawaj z kawałkami pieczonego kurczaka, natką pietruszki i parmezanem.
X

Makaron z burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto

100 min.

4 porcje

Łatwe

Składniki:

  • 250 g - makaron ze szpinakiem GustoBello
  • 200 g - pomidorki sycylijskie
  • 3 łyżki - oliwa z oliwek Nettare d’Oliva Monini
  • 150 g - ser burrata GustoBello
  • 50 g - zielone pesto GustoBello
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • sól, cukier

przepis

  1. Pomidorki przekrój na pół i rozłóż gniazdami nasiennymi do góry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Skrop je oliwą, dopraw solą i odrobiną cukru, po czym wstaw na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120°C.
  2. Półpłynny środek sera burrata zmiksuj z pesto. Dodaj resztę sera pokrojonego w paski i wymieszaj.
  3. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z sosem oraz pomidorkami. Aby danie było bardziej kremowe, można dodać 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
X

Spaghetti al pesto di rucola - Spaghetti z pesto z rukoli

15 min.

4 porcje

Łatwe

Składniki:

  • 500 g - spaghetti Barilla
  • 100 g - rukola
  • garść listków bazylii
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano DOP Zanetti
  • 70 g - orzechy pinii
  • ząbek czosnku
  • 100 ml - oliwa z oliwek GustoBello
  • cukinia
  • 100 g - suszone pomidory Ponti

przepis

  1. Makaron gotuj 9 minut w osolonej wodzie. W tym czasie zmiksuj na gładki sos rukolę, bazylię, parmezan, orzechy pinii, czosnek i oliwę. Cukinię potnij wzdłuż na cienkie plastry i zanurz je na kilka sekund w wodzie, w której gotuje się makaron, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku.
  2. Makaron odcedź, zachowując odrobinę wody i natychmiast wymieszaj z pesto. W razie potrzeby dolej wody od gotowania. Dekoruj suszonymi pomidorami i cukinią.
X

Prosciutto di Parma e frutta - Owoce z szynką parmeńską

Składniki:

  • nieduży kawałek arbuza
  • średniej wielkości dojrzały melon
  • pół ananasa
  • 160 g - Prosciutto di Parma
  • 30 g - ser Grana Padano starty na wiórki
  • świeża bazylia
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • krem z octem balsamicznym z Modeny Monini


przepis

  1. Owoce obierz i pokrój na łódeczki. Każdy kawałek owiń połową plasterka szynki i ułóż na półmisku.
  2. Całość oprósz pieprzem, posyp wiórkami sera Grana Padano i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z kremem balsamicznym.
X

Funghi champignon ripieni - Pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 500 g - duże kapelusze pieczarek
  • 2 łyżki - olej rzepakowy
  • 2 szt - posiekane szalotki
  • pół dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
  • cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • 100 g - szpinak
  • 50 g - starty ser Grana Padano
  • mix sałat do podania
  • mielona ostra papryka, sól


przepis

  1. Na oleju zeszklij szalotki, dodaj dynię i czosnek, smaż 5-6 min. Dodaj cukinię, smaż 3 min, a następnie dodaj szpinak. Gdy listki zwiędną, przypraw solą i papryką. Wystudź i wymieszaj z połową startego sera.
  2. Pieczarki ułóż na blasze, wypełnij farszem, posyp resztą sera, przykryj folią aluminiową i zapiekaj 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia zdejmij folię. Podawaj z sałatą.
X

Carpaccio di manzo - Carpaccio wołowe

Składniki:

  • 3 łyżeczki - musztarda
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki - oliwa GustoBello
  • 250 g - polędwica wołowa
  • 2 łyżki - kapary
  • 30 g - ser Grana Padano starty na wiórki
  • kilka listków rukoli
  • sól morska, pieprz

przepis

  1. Polędwicę owiń ściśle folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 min. Musztardę utrzyj z octem i oliwą.
  2. Ostrym nożem pokrój polędwicę na cienkie plastry. Możesz ułożyć po kilka plasterków między dwoma kawałkami folii spożywczej i delikatnie rozwałkować. Ułóż je na talerzu, polej sosem, posyp kaparami, pieprzem, solą i Grana Padano. Udekoruj rukolą.