Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczka po staropolsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Całą perliczkę oczyszczoną w środku obłożyć czosnkiem, a następnie plasterkami wędzonego boczku, tak żeby przykrył on całą powierzchnię perliczki. Całość dla bezpieczeństwa można związać sznurkiem lub grubą nicią. 
    2. Przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, pieprz ziołowy i sól wymieszać z 1 szklanką wody i pół szklanki oliwy. Powstałą marynatą natrzeć perliczkę. 
    3. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 1 godz., polewając co jakiś czas resztą marynaty. Potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec przez kolejne 40 minut, podlewając sosem z brytfanki. Podawać z zasmażaną kapustą i pieczonymi w całości ziemniakami.

    Przepis mamy pani Katarzyny z Wrocławia 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów