Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

Polędwiczka wieprzowa a la Wellington

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i przypraw solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na paski, przesmaż 2-3 min na patelni na maśle, do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i zmiksuj lub zmiel, odstaw do wystudzenia.
  2. Polędwiczkę obsmaż na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min z każdej strony i odstaw. Na desce do krojenia ułóż plastry szynki i posmaruj je pastą grzybową. Polędwiczkę posmaruj musztardą, połóż na szynkę i ściśle zawiń ją wokół polędwiczki. Ciasto francuskie rozwiń , wytnij prostokąt, posmaruj roztrzepanym jajkiem połóż na nim polędwiczkę i ją zawiń, mocno ściskając brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym żółtkiem i wstaw na 35-40 min do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  3. Ziemniaki i selera  obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej osoloną wodą tak by lekko je przykrywała. Całość gotuj do miękkości ok. 20 min. Warzywa odcedź, zmiksuj lub utłucz z dodatkiem pozostałej łyżki masła i śmietany. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso podawaj pokrojone w plastry z dodatkiem puree i ulubionych warzyw.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos