Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gęś pieczona z sosem żurawinowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Gęś natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godz. Następnego dnia ułóż ją w naczyniu do zapiekania, oblej roztopionym masłem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
    2. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz gęś licząc 45-50 minut na każdy kilogram jej wagi. Od czasu do czasu polewaj ją wytapiającym się tłuszczem i przegotowaną wodą. Jeśli przed zakończeniem pieczenia gęś za bardzo zacznie się rumienić, przykryj ją folią aluminiową.
    3. Do rondelka włóż suszoną żurawinę i cukier, wlej sok pomarańczowy, 100 ml wody oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu około 1 godz. Po tym czasie całość zmiksuj i dopraw do smaku pieprzem. Gęś pokrój na plastry i podawaj z dodatkiem sosu żurawinowego.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos