Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

Pizza neapolitańska z porchettą

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, sól i cukier, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne przez około 20 minut.
  2. Ciasto umieść w misce, dobrze przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na podsypany mąką blat. Podziel na dwie równe części i uformuj z nich kule. Rozciągnij ciasto, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne. Obie kule ułóż na blasze, przykryj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na 6 godzin.
  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj placki o grubości około 5 mm, ręcznie rozciągając ciasto. Ułóż je na kamieniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj passatą wymieszaną z przyprawą do pizzy oraz solą i pieprzem. Obłóż kawałkami mozzarelli oraz plasterkami porchetty podzielonymi na mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika. Piecz po 5-8 minut, w możliwie jak najwyższej temperaturze (co najmniej 240-260°C).
  4. Po wyjęciu z piekarnika, udekoruj ricottą.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 głosy