Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Zsiadłe mleko + Twaróg

Sposób przyrządzania:

Podstawą twarogu jest zsiadłe mleko z nienormalizowanego mleka ekologicznego 3,9 %.

Twaróg z tego przepisu ma delikatną konsystencję jest wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 500 g twarogu

Składniki:

  • 2 l mleka ekologicznego 3,9% Piątnica
  • 2 łyżki śmietany 12% Piątnica

Sprzęt:

  • garnek z pokrywką
  • duża łyżka
  • tetra
  • sitko
  • termometr
  • nóż

Przepis: 

  1. Mleko wlej do garnka i podgrzej do temperatury 30 °C
  2. Dodaj 2 łyżki śmietany 12% i przykryj pokrywką
  3. Przetrzymujemy w piekarniku lub na łaźni wodnej starając się utrzymać temperaturę 30 °C przez ok 8h
  4. Wstaw do lodówki do wychłodzenia- ok 2 h
  5. Brawo uzyskałeś zsiadłe mleko!:)

A teraz twaróg.

  1. Uzyskane zsiadłe mleko w garnku pokrój w ala’’ kostki 5 cm używając do tego długiego noża. 
  2. Zacznij delikatnie podgrzewać pokrojony skrzep do temperatury 38 – 40°C (mierz temperaturę w środku garnka) Nastąpi oddzielanie się skrzepu od serwatki. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój  twaróg. Pamiętaj, że serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego mieszaj i obserwuj temperaturę (przegrzany skrzep da twardy i suchy twaróg).
  3. Staraj się utrzymać temperaturę przez 30 min do pojawienia się serwatki.
  4. Odstaw całość do wystudzenia.
  5. Przełóż skrzep do tetry umieszczonej w sitku.
  6. Pozostaw do ocieknięcia serwatki.
  7.  Gotowe teraz otrzymałeś twaróg!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz