Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zsiadłe mleko + Twaróg

    Sposób przyrządzania:

    Podstawą twarogu jest zsiadłe mleko z nienormalizowanego mleka ekologicznego 3,9 %.

    Twaróg z tego przepisu ma delikatną konsystencję jest wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku.

    Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 500 g twarogu

    Składniki:

    • 2 l mleka ekologicznego 3,9% Piątnica
    • 2 łyżki śmietany 12% Piątnica

    Sprzęt:

    • garnek z pokrywką
    • duża łyżka
    • tetra
    • sitko
    • termometr
    • nóż

    Przepis: 

    1. Mleko wlej do garnka i podgrzej do temperatury 30 °C
    2. Dodaj 2 łyżki śmietany 12% i przykryj pokrywką
    3. Przetrzymujemy w piekarniku lub na łaźni wodnej starając się utrzymać temperaturę 30 °C przez ok 8h
    4. Wstaw do lodówki do wychłodzenia- ok 2 h
    5. Brawo uzyskałeś zsiadłe mleko!:)

    A teraz twaróg.

    1. Uzyskane zsiadłe mleko w garnku pokrój w ala’’ kostki 5 cm używając do tego długiego noża. 
    2. Zacznij delikatnie podgrzewać pokrojony skrzep do temperatury 38 – 40°C (mierz temperaturę w środku garnka) Nastąpi oddzielanie się skrzepu od serwatki. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój  twaróg. Pamiętaj, że serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego mieszaj i obserwuj temperaturę (przegrzany skrzep da twardy i suchy twaróg).
    3. Staraj się utrzymać temperaturę przez 30 min do pojawienia się serwatki.
    4. Odstaw całość do wystudzenia.
    5. Przełóż skrzep do tetry umieszczonej w sitku.
    6. Pozostaw do ocieknięcia serwatki.
    7.  Gotowe teraz otrzymałeś twaróg!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy