Pierś z gęsi pieczona z warzywami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pierś z gęsi pieczona z warzywami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż z zamrażarki do lodówki i pozostaw do rozmrożenia (kilogramowa porcja gęsi rozmraża się ok. 3-4 godzin). Po rozmrożeniu wytnij kość i natnij skórę w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
  2. Zamarynowane mięso połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu (tłuszcz wytopi się z gęsi). Smaż przez 6-7 minut, następnie przewróć i smaż jeszcze 4 minuty.
  3. Warzywa i ziemniaki wymieszaj z kminkiem i solą, ułóż na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Polej tłuszczem ze smażenia mięsa. Na wierzchu połóż usmażoną pierś i piecz w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 185°C. Po 25-30 min zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów