Kaczka z pyzami i modrą kapustą - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kaczka z pyzami i modrą kapustą

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Kaczkę włóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez 25 min w temperaturze 210°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kaczkę przez ok. 55–60 min, co 20 min polewając ją wytopionym tłuszczem. Na koniec zwiększ temperaturę do 210°C i piecz jeszcze 20 min, wciąż polewając tłuszczem.
  2. W małej misce pokrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej 1 szklanką letniego mleka (zbyt gorące mleko zabije drożdże). Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
  3. Do dużej misy wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, szczyptę soli i gotowy zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, po czym odstaw je do wyrośnięcia na 60 min. Następnie uformuj kulki i ułóż je na oprószonej mąką stolnicy. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 min. Gotuj na parze pod przykryciem przez 12 min (nie podnoś przykrywki, bo pyzy mogą opaść).
  4. Kapustę wymieszaj z oliwą oraz szczyptą soli i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w temperaturze 230°C aż kapusta zacznie się lekko przypalać na brzegach. Orzechy laskowe upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Sok z cytryny wymieszaj z miodem, solą i pieprzem, po czym polej nim kapustę. Wymieszaj i posyp orzechami.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów