Kaczka po krakowsku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kaczka po krakowsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj kaszę gryczaną i natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Kaczkę wypełnij farszem, przełóż do brytfanny i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 2 godziny (czas uzależniony jest od wielkości kaczki). Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 180°C. Gdy skórka zacznie się rumienić, posmaruj kaczkę miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem.
  3. Upieczoną kaczkę przełóż na deskę i podziel na porcje. Podawaj z żurawiną.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów