Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka po krakowsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj kaszę gryczaną i natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
    2. Kaczkę wypełnij farszem, przełóż do brytfanny i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 2 godziny (czas uzależniony jest od wielkości kaczki). Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 180°C. Gdy skórka zacznie się rumienić, posmaruj kaczkę miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem.
    3. Upieczoną kaczkę przełóż na deskę i podziel na porcje. Podawaj z żurawiną.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy