Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Rozgrzewająca zupa z wędzonym kurczakiem i fasolą oraz czekoladowy deser z czerwonej fasoli

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Rozgrzewająca zupa z wędzonego kurczaka

Obierz trzy ząbki czosnku i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki masła i dodaj posiekany czosnek. Przesmaż razem przez chwilę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka.

Oddziel mięso z kurczaka od kości, rwąc je na mniejsze kawałki. Skórę z kurczaka dodaj do garnka z czosnkiem i marchewką, smaż razem przez chwilę. Zalej passatą pomidorową tak, aby przykryła wszystkie składniki i gotuj przez około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Do miski z kawałkami kurczaka wbij cztery jaja, dodaj dwie łyżki mąki i dopraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie całą masę.

Smaż na oleju duże placki o grubości około 1 cm przez około 3 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Po usmażeniu zwiń placki w rulony i pokrój na mniejsze kawałki. 

Selera pokrój w drobną kostkę, przełóż do rondla, dodaj szklankę mleka i gotuj do miękkości. Przełóż całość do blendera, dodaj łyżkę chrzanu, dopraw solą i zmiksuj na gładki mus. Przecedzoną zupę podawaj razem z plackami i musem z selera.

Placki z fasoli i kakao

Fasolę przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj dwie łyżki kakao, pół szklanki śmietanki i zmiksuj. Oddziel białka od żółtek z dwóch jaj. Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami brązowego cukru. Białka ubij w osobnej misce. Do żółtek dodaj białka, szczyptę proszku do pieczenia i zmiksowaną wcześniej fasolę z kakao. Wymieszaj razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż nieduże placki na rozgrzanym oleju. Wyłóż na talerz i posyp wiórkami kokosowymi.

 

*SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Czosnek 3 ząbki

Masło Mleczna Dolina 2 łyżki

Ostra papryka szczypta

Jaja Moja Kurka 6 szt.

Mąka Złote Pola kilka łyżek

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

Chrzan tarty Madero 1 łyżka

Kakao Magnetic 2 łyżki

Śmietanka 30% Mleczna Dolina pół szklanki

Brązowy cukier 2 łyżki

Proszek do pieczenia szczypta

Wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżeczka

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz