Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pasztet z czerwonej soczewicy, Chili sin carne z batatem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pasztet z czerwonej soczewicy

    Pora przekrój wzdłuż i posiekaj. Smaż na patelni z odrobiną oliwy. Obierz marchew, kawałek selera i pietruszkę. Zetrzyj włoszczyznę na tarce i dodaj na patelnię z porem. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, połowę przełóż do blendera, a drugą połowę zostaw do Chili sin carne.

    Do blendera z warzywami dodaj szklankę ugotowanej soczewicy, dwie łyżki pieczonych batatów i zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Gotowy pasztet wyłóż do głębokiego talerza, zrób wgłębienie na środku i skrop oliwą. Posyp całość posiekanymi liśćmi bazylii i szczyptą ostrej papryki. Połowę tortilli pokrój w nieduże kwadraty. Smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż się zrumienią i nabiorą chrupkości.

    Tak przygotowane nachosy podawaj razem z pasztetem z soczewicy.

    Chili sin carne

    Obierz bataty, pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Soczewicę przepłucz, przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą w stosunku 2 do 1. Gotuj z odrobiną soli na wolnym ogniu przez około 5 minut. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w drobną kostkę. Smaż na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw kminem rzymskim i odrobiną kolendry. Kukurydzę zetnij z kolby i dodaj do smażącej się cebuli. Kiedy wszystkie składniki się zrumienią, przełóż je do garnka z soczewicą i duś razem przez kilka minut. Dodaj pozostawione wcześniej usmażone warzywa i przecier pomidorowy. Kiedy całość się ładnie połączy, dodaj połowę czekolady i pozwól, aby się rozpuściła w potrawie. Pod koniec gotowania dodaj upieczone bataty i wymieszaj. Wyłóż do głębokiego talerza, polej jogurtem naturalnym i posyp listkami bazylii. Pozostałą tortille pokrój na ćwiartki i praż na suchej patelni, aby się zagrzały i zrumieniły. Podsmażone kawałki zawiń w rulon i umieść w wysokich szklankach, aby pozostały w takiej formie. Podawaj razem z chili sin carne.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Por mały kawałek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Marchew 1 szt.

    Seler mały kawałek

    Pietruszka 1 szt.

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Kmin rzymski szczypta

    Bazylia kilka listków

    Ostra papryka szczypta

    Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka

    Kolendra szczypta

    Czerwona cebula 1 szt.

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów