Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pasta z paloną papryką i grzankami oraz domowy paprykarz z makreli i bruschetta z paloną papryką zapiekana z mozzarellą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Paprykarz z makreli

    Obierz trzy białe cebule i pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju do momentu, aż cebula zmięknie. Papryki ułóż bezpośrednio na palniku gazowym i opal. Obierz skórkę z papryki, wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w mniejsze kawałki. Całość przełóż do blendera i zmiksuj pulsacyjnie, pozostawiając wyczuwalne kawałki papryki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przelej zimną wodą. Do miski przełóż połowę zmiksowanej papryki oraz połowę smażonej cebuli. Dodaj do masy kilka łyżek passaty pomidorowej oraz kilka łyżek ugotowanego ryżu, całość wymieszaj. Makrelę oczyść z ości i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj do całej masy, dokładnie połącz składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Wyłóż na talerz i posyp świeżym tymiankiem.

    Pasta z paloną papryką

    Bagietkę pokrój w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby zrobiły się grzanki. Na patelni do pozostałej cebuli dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając tak, aby mięso się zrumieniło. Dodaj szklankę passaty pomidorowej oraz pozostałą zmiksowaną paprykę i wymieszaj. Dopraw do smaku. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wyłóż na talerz. Na gorący makaron nałóż przygotowany sos i grzanki.

    Bruschetta z papryką i mozzarellą

    Drugą bagietkę przekrój na cztery płaskie kromki. Rozpuść dwie łyżki masła i obtocz w nim bagietkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch połóż kilka kawałków opalonej papryki i porwaną mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną świeżego tymianku.

    Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aby grzanki się zapiekły i zrumieniły. Wyłóż na talerz, skrop oliwą i udekoruj liśćmi bazylii.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Cebula biała 3 szt.

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Passata pomidorowa Sottile Gusto 2 szklanki

    Tymianek kilka gałązek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina 2 łyżki

    Bazylia kilka listków

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos