Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Involtini z cukinii z sosem podwójnie pomidorowym oraz kisiel z truskawek

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Involtini z cukinii

    Ser wędzony zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz pistacje i zmiksuj z suszonymi pomidorami w blenderze.

    Ugotuj garść makaronu spaghetti - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Przełóż do miski, przetnij na mniejsze kawałki, dodaj kilka łyżek pesto z pistacji i suszonych pomidorów i dokładnie wymieszaj.

    Cukinię pokrój w długie plastry za pomocą obieraczki, ułóż płasko na desce po trzy, nakładaj na nie odrobinę startego sera, łyżkę makaronu z pesto i zawijaj w rulony. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pozostałości cukinii pokrojone w kostkę oraz kilka posiekanych suszonych pomidorów. Smaż razem do miękkości wszystkich warzyw. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka łyżek pesto i szklankę passaty pomidorowej, aby powstał sos. Dokładnie wymieszaj i podduś razem jeszcze przez chwilę.

    Tak przygotowanym sosem zalej rulony z cukinii, posyp pozostałym startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut, aby involtini się zapiekły.

    Kisiel truskawkowy

    Do rondla wsyp dwie łyżki cukru, dodaj dwie szklanki białego wina, szczyptę imbiru, skórkę z cytryny, gałązkę rozmarynu oraz kilka goździków. Zagotuj całość, aby cukier się rozpuścił.
    Dodaj mrożone truskawki i gotuj razem do miękkości owoców. W misce rozmieszaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z zimną wodą, a następnie dodaj do kisielu cały czas mieszając, aby się zagęścił. Kisiel wyłóż do szklanek, udekoruj łyżką jogurtu naturalnego, listkiem mięty i posyp posiekanymi pistacjami.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Makaron spaghetti Pastani garść

    Czerwona cebula 1 szt.

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Passata pomidorowa Sottile Gusto 1 szklanka

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Białe wino 2 szklanki

    Cytryna 1 szt.

    Rozmaryn 1 gałązka

    Goździki kilka sztuk

    Imbir suszony szczypta

    Skrobia ziemniaczana Grula 1 łyżeczka

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Mięta kilka listków

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów