Pasztet z wątróbki, krem z ciecierzycy z rozmarynem, pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pasztet z wątróbki, krem z ciecierzycy z rozmarynem, pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Pasztet z wątróbki

Pokrój dwie czerwone cebule w pióra, przesmaż na oliwie z łyżką masła. Dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej, dwie łyżki migdałów i dwie łyżki rodzynek. Przesmaż razem przez chwilę,  a następnie dodaj oczyszczoną wątróbkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż razem na niedużym ogniu przez około 10 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Jedną gruszkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Gruszki podsmaż przez około 2 minuty z każdej strony i wyłóż na półmisek. Na gruszkach układaj przygotowany pasztet z wątróbki. Posyp posiekanym rozmarynem i skrop oliwą.

Krem z ciecierzycy

Przygotuj szybki bulion. Do rondla wrzuć kawałki warzyw korzeniowych, zalej gorącą wodą i gotuj. Dodaj ciecierzycę, kilka listków rozmarynu i gotuj razem przez około 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki, a następnie zmiksuj na gładki krem.

Pudding ryżowy

W rondlu zagotuj dwie szklanki mleka, dodaj ryż z jednej paczki, dopraw cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną czosnku granulowanego i cukrem waniliowym. Gotuj mieszając co jakiś czas do miękkości ryżu. Na małej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć garść migdałów. Obierz dwie gruszki, pokrój w niedużą kostkę i dodaj na patelnię. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie podlej połową szklanki czerwonego wina i duś do miękkości gruszek. Przygotowany pudding wyłóż do kokilek, a na wierzch wyłóż smażone gruszki z migdałami. Posyp skórką z cytryny, posiekaną miętą i polej odrobiną śmietanki.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

Czerwona cebula 2 szt.

Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

Masło Mleczna Dolina  kilka łyżek

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Musztarda francuska Madero 1 łyżka

Rodzynki Bakallino 2 łyżki

Rozmaryn 2 gałązki

Marchewka mały kawałek

Por mały kawałek

Pietruszka mały kawałek

Ostra papryka szczypta

Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki

Cynamon szczypta

Imbir szczypta

Gałka muszkatołowa szczypta

Czosnek granulowany szczypta

Cukier waniliowy szczypta

Czerwone wino ½ szklanki

Cytryna 1 szt.

Mięta kilka listków

Śmietanka 30% Mleczna Dolina kilka łyżek

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów