Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Dorsz po staropolsku z pieczonymi marchewkami i smażoną rzodkiewką, chłodnik z rzodkiewki, ciasteczka kukurydziane

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Dorsz po staropolsku

    Dorsza pokrój na kawałki o wielkości około 5 na 5 cm. Na każdy kawałek ryby połóż plaster cytryny i kilka listków rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na papierze do pieczenia z odrobiną oliwy przez około 4 minuty, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pomidory przetnij na pół i wydrąż z nich środki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby się podpiekły.

    Ugotuj szklankę kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plastry, a następnie przesmaż na maśle przez około 4 minuty, aby się zrumieniły.

    Dopraw świeżym rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wyłóż do kokilek.

    W małym rondlu rozpuść łyżkę masła i przesmaż jedną czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. W moździerzu, blenderze lub młynku przygotuj przyprawę piernikową.

    Utrzyj ze sobą: jałowiec, cynamon, cukier waniliowy, imbir, goździki, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy cebula będzie szklista, dodaj szklankę śmietanki, kilka pokruszonych kromek pieczywa i przygotowaną przyprawę. Podduś razem, a następnie zmiksuj na gładki, gęsty sos.

    Pomidory wyłóż na talerz i wypełnij ugotowaną kaszą. Obok ułóż podpieczonego dorsza, smażone marchewki i sos piernikowy. Ozdób np. lawendą.

    Chłodnik z rzodkiewki

    Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i przesmaż na maśle z odrobiną brązowego cukru. Kiedy rzodkiewka się zezłoci, dodaj odrobinę mocnego alkoholu i podpal. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną skórki z cytryny. Tak przygotowaną rzodkiewkę przełóż do miski. Dodaj miąższ z pomidorów, posiekane liście rzodkiewki i dopraw solą oraz pieprzem.

    Ciastka kukurydziane

    Do dużej miski wybij dwa jaja i ubij. Dodaj 3 łyżki mąki i łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj dodając dwie szklanki płatków kukurydzianych. Masa powinna być gęsta. Nabieraj masę łyżką i formuj nieduże ciastka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aż ciastka zrobią się chrupiące.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Cytryna 1 szt.

    Rozmaryn 2 gałązki

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite  kilka łyżek

    Pomidory 4 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Tymianek 2 gałązki

    Czerwona cebula 1 szt.

    Jałowiec szczypta

    Cynamon szczypta

    Cukier waniliowy szczypta

    Imbir szczypta

    Goździki 4 szt

    Ziele angielskie szczypta

    Liść laurowy 2szt

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Brązowy cukier kilka łyżek

    Mocny alkohol dwie łyżki

    Jaja Moja Kurka 2 szt.

    Mąka Złote Pola 3 łyżki

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów