Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pstrąg tęczowy z kaszami, zupa krem z ogórka, tatar z pstrąga i smażone podpłomyki

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pstrąg tęczowy z kaszami

    Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim płaską warstwę plastrów cytryny. Pstrąga oczyść, odetnij kawałek od strony ogona, a pozostałą część fileta pokrój w kawałki o wielkości około 5 na 5 cm i ułóż na cytrynach. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.

    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 8 minut. Mix kasz ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wyłóż na półmisek. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż z łyżką masła. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną świeżego rozmarynu. Kiedy cebula się zezłoci dodaj szklankę śmietanki i duś razem, aż sos zgęstnieje. Pstrąga razem z cytrynami ułóż na kaszy, polej sosem cebulowym i posyp natką pietruszki.

    Krem z ogórka

    W rondlu podsmaż na maśle odrobinę czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do rondla, zalej dwiema szklankami wrzątku, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około 10 minut. Dodaj kilka łyżek śmietanki i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Podawaj z plastrami świeżego ogórka, posiekaną natką pietruszki, jogurtem i prażonymi pestkami dyni.

    Tatar z pstrąga

    Zostawiony kawałek pstrąga posiekaj drobno do konsystencji tatara. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Ułóż na talerzu razem z dodatkami: posiekaną czerwoną cebulą, posiekanym ogórkiem, natką pietruszki, czerwoną fasolą, musztardą francuską, skórką z cytryny.
    Podawaj z pieczywem lub smażonymi podpłomykami.

    Podpłomyki

    Wysyp na stolnicę dwie szklanki mąki, łyżeczkę soli i  wymieszaj. Zrób wgłębienie i wlej odrobinę gorącej wody. Zagniataj tak, aby mąka wchłonęła całą wodę i zaczęła się łączyć w ładne ciasto. Ciasto powinno być dość luźne. Formuj placki o grubości około 1 cm i szerokości 10 cm. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrobi się chrupiące i złociste.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Cytryna 1 szt.

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Czerwona cebula 2 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Rozmaryn 1 gałązka

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 ½ szklanki

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Pestki dyni BakaD’Or kilka łyżek

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Mąka Złote Pola 2 szklanki

    Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów