Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Mozzarella in carrozza, wątróbka po wenecku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Wątróbka po wenecku

    Oczyść wątróbkę i obtocz w mące. Czerwoną cebulę pokrój w pióra, przesmaż na maśle z odrobiną oliwy i liściem laurowym. Podlej wodą i przykryj, aby całość się dusiła. Po około 3 minutach odkryj i dodaj wątróbkę. Dopraw łyżeczką cukru, łyżką octu z czerwonego wina, solą i pieprzem. Duś razem przez około 10 minut. Podawaj z tostami i posiekaną bazylią.

    Mozzarella in carrozza

    Na pieczywie tostowym ułóż dwa plastry sera scamorza, kilka listków bazylii i przykryj kolejną kromką. Obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie bułce tartej. Smaż na głębokim oleju do zezłocenia z obu stron, następnie wyłóż na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Pain perdu z jabłkami

    Jabłka pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm na 1 cm. Podpraż na suchej patelni, a następnie dodaj łyżkę masła, kilka posiekanych listków szałwii, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu,  3 łyżki cukru i odrobinę suszonej żurawiny.  

    Duś razem przez około 5 minut na małym ogniu, do miękkości jabłek i połączenia się smaków. Zetnij skórę z sześciu kromek pieczywa. Roztrzep dwa jajka z łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka. Pieczywo obtaczaj w jajku i smaż na maśle, aby się zrumieniło z każdej strony.

    Pod koniec smażenia dopraw odrobiną cukru. Tosty wyłóż na talerz, a na wierzchu ułóż przygotowane jabłka. Całość posyp posiekaną miętą i szczyptą cynamonu.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Liść laurowy 3 szt.

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Ocet z czerwonego wina 1 łyżka

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Bazylia kilka listków

    Bułka tarta Pano kilka łyżek

    Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka

    Szałwia kilka listków

    Imbir szczypta

    Gałka muszkatołowa szczypta

    Cynamon szczypta

    Suszona żurawina Bakallino 2 łyżki

    Mleko Mleczna Dolina 2 łyżki

    Mięta kilka listków

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów