Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zupa Minestrone, sałatka z prosciutto di parma ze szpinakiem i grillowaną cukinią, ciasto cytrynowe oraz placki ziemniaczane ze szpinakiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Ciasto cytrynowe

    Z czterech jaj oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dwiema łyżkami brązowego cukru. Do białek dodaj dwa żółtka, cztery łyżki mąki, skórkę z jednej cytryny, szczyptę proszku do pieczenia i wymieszaj. Przełóż ciasto do okrągłej formy, ułóż na nim plastry cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

    Minestrone

    Obierz i pokrój w kostkę połowę czerwonej cebuli. Przesmaż w rondlu na oliwie. Kolorową paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę i dodaj do smażącej się cebuli. Smaż razem przez około 2 minuty, podlej wodą i zagotuj. Gotując na małym ogniu zupę, dodaj do niej garść krótkiego makaronu i dwa  pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki, bazylii, ziół prowansalskich i tymianku. Na koniec dodaj  liście szpinaku. Gotuj do miękkości wszystkich składników.

    Placki ziemniaczane ze szpinakiem

    Zetrzyj dwa ziemniaki na tarce o grubych oczkach, dodaj dwie łyżki mąki, jedno jajko, odrobinę szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej oliwie formując nieduże placki przez około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z grillowaną cukinią i posiekaną natką pietruszki.

    Grillowane warzywa

    Paprykę, cukinię i cebulę – pokrój jak lubisz. Usmaż na patelni grillowej, aż warzywa się zrumienią z każdej strony. Wyłóż na talerz. Podawaj z jogurtem, świeżym szpinakiem, a całość oprósz suszonym tymiankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi.

    Sałatka ze szpinaku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Kilka plastrów prosciutto ułóż na suchej patelni i smaż, aż zrobią się chrupiące. Pozostały szpinak wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dopraw oliwą, octem z czerwonego wina, posiekaną natką pietruszki i wyłóż na nią chipsy z szynki parmeńskiej.
     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Jaja Moja Kurka 5 szt.

    Brązowy cukier 2 łyżki

    Mąka Złote Pola 6 łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Proszek do pieczenia szczypta

    Czerwona cebula 1 szt.

    Oliwa Casa de Azeite  kilka łyżek

    Żółta papryka 1 szt.

    Makaron cavatappi 1 szklanka

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Ostra papryka szczypta

    bazylia szczypta

    Zioła prowansalskie szczypta

    Tymianek szczypta

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Ocet z czerwonego wina kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos