Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron farfalle z mascarpone i grzybami; tiramisu

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Farfalle

    Dwie cebule obierz, pokrój w piórka i przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Zetnij skórkę z jednej cytryny i pokrój w cienkie paski. Dodaj na patelnię. Dopraw dwiema łyżkami miodu i odrobiną chili. Przesmaż razem przez chwilę i dodaj kilka pokrojonych pieczarek. Duś pod przykryciem przez około 3 minuty. Po tym czasie podlej odrobiną białego wina i dodaj łyżkę mascarpone. Duś razem jeszcze przez chwilę.

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Podduś razem do połączenia się składników. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, dodaj bułkę tartą, posiekane listki szałwii i skórkę z cytryny. Podsmaż, aż bułka tarta zbrązowieje. Wyłóż makaron na półmisek i okraś bułką tartą.

    Tiramisu

    Zaparz kawę i ostudź. Przelej do płaskiego naczynia. Oddziel białka od żółtek z trzech jaj. Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru i mascarpone. Biszkopty przetnij na pół i delikatnie nasącz w kawie tak, aby się nie rozpadły. Ułóż warstwę biszkoptów w pucharku, na biszkopty wyłóż łyżkę masy. Czynność powtórz. Wierzch tiramisu posyp kakao i ozdób listkami mięty.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Miód Złota Pasieka 2 łyżki

    Chili odrobina

    Białe wino ½ szklanki

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Bułka tarta Pano 2 łyżki

    Szałwia kilka listków

    Kawa 2 filiżanki

    Jaja Moja Kurka 3 szt.

    Cukier Słodka Łyżeczka 2 łyżki

    Kakao Magnetic 1 łyżeczka

    Mięta kilka listków

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów