Krem z dyni i suszonych pomidorów - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Krem z dyni i suszonych pomidorów

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Krem z dyni i batatów z kluskami dyniowymi

Obierz bataty i  pokrój w kostkę. Dynię przekrój na pół, wybierz pestki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Część pokrojonej dyni umieść w blenderze, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz przyprawy do smaku: cynamon, rozmaryn, imbir oraz tymianek. Całość dokładnie zmiksuj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie zwiążą i będą miękkie. Odcedź, a następnie przesmaż je  na odrobienie oliwy, razem z gałązką rozmarynu.

Połowę pozostałej dyni i batatów wymieszaj z odrobiną oliwy, solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Pozostałe warzywa przesmaż w rondlu z oliwą, dodaj posiekany kawałek pora, jedną czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, odrobinę tymianku oraz liść laurowy. Zalej całość wodą i mlekiem w proporcji jeden do jednego. Gotuj do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaj kilka suszonych pomidorów. Przełóż całość do blendera, dodaj upieczone warzywa, dopraw odrobiną ostrej papryki i zmiksuj na krem.

Pomidory wyłóż do blendera i zmiksuj na pesto.

Zupę serwuj z kluskami dyniowymi, pesto pomidorowym, olejem z pomidorów i świeżą bazylią. Aby zupa miała gładszą konsystencję możesz ją przetrzeć przez sito.

Kluski rodzynkowe

Rodzynki podpraż na patelni, dodaj szklankę czerwonego wina, dwie łyżki brązowego cukru, kilka listków mięty i gotuj razem na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż do blendera, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz cynamon i imbir do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie się zwiążą i będą miękkie dokładnie tak samo, jak kluski dyniowe. Podawaj z szałwią i jogurtem naturalnym.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

Mleko Mleczna Dolina 3 szklanki

Mąka Złote Pola 2 szklanki

Cynamon szczypta

Rozmaryn szczypta

Imbir szczypta

Tymianek szczypta

Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

Rozmaryn 2 gałązki

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Por mały kawałek

Czerwona cebula 1 szt.

Tymianek 2 gałązki

Liść laurowy 1 szt.

Ostra papryka szczypta

Bazylia kilka listków

Czerwone wino 1 szklanka

Brązowy cukier 2 łyżki

Mięta kilka listków

Szałwia kilka listków

Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów