Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Krem z dyni i suszonych pomidorów

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Krem z dyni i batatów z kluskami dyniowymi

    Obierz bataty i  pokrój w kostkę. Dynię przekrój na pół, wybierz pestki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Część pokrojonej dyni umieść w blenderze, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz przyprawy do smaku: cynamon, rozmaryn, imbir oraz tymianek. Całość dokładnie zmiksuj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie zwiążą i będą miękkie. Odcedź, a następnie przesmaż je  na odrobienie oliwy, razem z gałązką rozmarynu.

    Połowę pozostałej dyni i batatów wymieszaj z odrobiną oliwy, solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Pozostałe warzywa przesmaż w rondlu z oliwą, dodaj posiekany kawałek pora, jedną czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, odrobinę tymianku oraz liść laurowy. Zalej całość wodą i mlekiem w proporcji jeden do jednego. Gotuj do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaj kilka suszonych pomidorów. Przełóż całość do blendera, dodaj upieczone warzywa, dopraw odrobiną ostrej papryki i zmiksuj na krem.

    Pomidory wyłóż do blendera i zmiksuj na pesto.

    Zupę serwuj z kluskami dyniowymi, pesto pomidorowym, olejem z pomidorów i świeżą bazylią. Aby zupa miała gładszą konsystencję możesz ją przetrzeć przez sito.

    Kluski rodzynkowe

    Rodzynki podpraż na patelni, dodaj szklankę czerwonego wina, dwie łyżki brązowego cukru, kilka listków mięty i gotuj razem na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż do blendera, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz cynamon i imbir do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie się zwiążą i będą miękkie dokładnie tak samo, jak kluski dyniowe. Podawaj z szałwią i jogurtem naturalnym.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Mleko Mleczna Dolina 3 szklanki

    Mąka Złote Pola 2 szklanki

    Cynamon szczypta

    Rozmaryn szczypta

    Imbir szczypta

    Tymianek szczypta

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Rozmaryn 2 gałązki

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Por mały kawałek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Tymianek 2 gałązki

    Liść laurowy 1 szt.

    Ostra papryka szczypta

    Bazylia kilka listków

    Czerwone wino 1 szklanka

    Brązowy cukier 2 łyżki

    Mięta kilka listków

    Szałwia kilka listków

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów