Kurczak po chińsku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kurczak po chińsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Kurczak po chińsku

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej wok, dodaj kilka łyżek sosu red thai, a następnie pokrojonego kurczaka i połowę ciecierzycy. Duś razem przez 3-4 minuty. Wyłóż całość do osobnego naczynia.

Do woka dodaj odrobinę oleju, a następnie na bardzo dużym ogniu przesmaż mieszankę chińską przez 5-6 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj połowę wcześniej przygotowanego kurczaka z ciecierzycą, dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Pokrój pół żółtej oraz pół czerwonej papryki w paski i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i smaż do momentu, aż warzywa się zrumienią.

Do garnka włóż pozostałego kurczaka z ciecierzycą, zalej wodą i dodaj przesmażone warzywa. Gotuj na małym ogniu, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem red thai.

Budyń ryżowy

Część ryżu przełóż do blendera. Zmiksuj razem z łyżką kakao oraz dwiema łyżkami cukru do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj żółtko oraz odrobinę śmietanki, dokładnie wymieszaj i przełóż do kokilek. Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE -  SPIŻARNIA:

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Sos sojowy Asia Flavours 1 łyżka

Żółta papryka ½ szt.

Czerwona papryka ½ szt.

Czerwona cebula 1 szt.

Kakao Magnetic 1 łyżka

Cukier Słodka Łyżeczka 2 łyżki

Jajko Moja Kurka 1 szt.

Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

Mięta kilka listków

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów