Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ramen z antrykotem i makaronem udon

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Ramen z antrykotem

    Obierz trzy ząbki czosnku i jeden mały kawałek imbiru. Przełóż składniki do blendera, zalej bulionem lub szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie przełóż do rondla. Zalej litrem gorącej wody, dodaj świeżą kolendrę, kilka kawałków dymki oraz obierki z marchewki i pietruszki.

    Gotuj razem na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie odcedź przez sito, aby wywar był klarowny.

    Antrykot pokrój w cienkie paski. Orzeszki spraż na suchej patelni  do momentu, aż się zrumienią, a następnie posiekaj.

    W osobnym rondlu zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj przez 6 minut. Kiedy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą. W misce ułóż składniki do ramenu: makaron udon, poszatkowaną kapustę, startą marchewkę, antrykot oraz posiekaną dymkę i kolendrę. Posyp całość posiekanymi orzeszkami, wyłóż jedno jajko i zalej bardzo gorącym bulionem.

    Stir fry z antrykotem

    Pietruszkę i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

    Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją w piórka i smaż w dobrze rozgrzanym woku z odrobiną oleju. Dodaj połowę antrykotu i przesmaż razem, a następnie dodaj garść poszatkowanej białej kapusty, startą marchew oraz posiekaną dymkę i smaż razem przez kilka minut, podlewając sosem sojowym do smaku.

    Kiedy wszystkie składniki się przesmażą dodaj połowę makaronu, podlej przygotowanym wcześniej bulionem i podduś razem do połączenia się smaków.

    Wyłóż do miski. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

    Czosnek 3 ząbki

    Imbir mały kawałek

    Kostka rosołowa 1 szt.

    Kolendra kilka listków

    Marchew 1 szt.

    Pietruszka 1 szt.

    Jaja Moja Kurka kilka sztuk

    Kapusta biała kilka liści

    Czerwona cebula 1 szt.

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów