Ramen z antrykotem i makaronem udon - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ramen z antrykotem i makaronem udon

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Ramen z antrykotem

Obierz trzy ząbki czosnku i jeden mały kawałek imbiru. Przełóż składniki do blendera, zalej bulionem lub szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie przełóż do rondla. Zalej litrem gorącej wody, dodaj świeżą kolendrę, kilka kawałków dymki oraz obierki z marchewki i pietruszki.

Gotuj razem na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie odcedź przez sito, aby wywar był klarowny.

Antrykot pokrój w cienkie paski. Orzeszki spraż na suchej patelni  do momentu, aż się zrumienią, a następnie posiekaj.

W osobnym rondlu zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj przez 6 minut. Kiedy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą. W misce ułóż składniki do ramenu: makaron udon, poszatkowaną kapustę, startą marchewkę, antrykot oraz posiekaną dymkę i kolendrę. Posyp całość posiekanymi orzeszkami, wyłóż jedno jajko i zalej bardzo gorącym bulionem.

Stir fry z antrykotem

Pietruszkę i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją w piórka i smaż w dobrze rozgrzanym woku z odrobiną oleju. Dodaj połowę antrykotu i przesmaż razem, a następnie dodaj garść poszatkowanej białej kapusty, startą marchew oraz posiekaną dymkę i smaż razem przez kilka minut, podlewając sosem sojowym do smaku.

Kiedy wszystkie składniki się przesmażą dodaj połowę makaronu, podlej przygotowanym wcześniej bulionem i podduś razem do połączenia się smaków.

Wyłóż do miski. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

Czosnek 3 ząbki

Imbir mały kawałek

Kostka rosołowa 1 szt.

Kolendra kilka listków

Marchew 1 szt.

Pietruszka 1 szt.

Jaja Moja Kurka kilka sztuk

Kapusta biała kilka liści

Czerwona cebula 1 szt.

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów