Stir fry ze schabem teriyaki, makaronem ryżowym i warzywami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Stir fry ze schabem teriyaki, makaronem ryżowym i warzywami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej wok z kilkoma łyżkami oleju. Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Obierz dwie czerwone cebule i pokrój w piórka. Czerwoną paprykę pokrój w paski i przesmaż razem w rozgrzanym woku. Kiedy warzywa się zrumienią przełóż je do miski.

Pokrój schab w cienkie paski, oprósz mąką i usmaż na złoto w woku z olejem. Kiedy schab się usmaży, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz odcedzony makaron. Przesmaż razem doprawiając posiekaną kolendrą, a kiedy wszystkie składniki będą już miękkie wyłóż na półmisek. Ozdób miętą i posyp suszonym oregano.

Zupa teryiaki

Część usmażonych warzyw przełóż do rondla, zalej gorącą wodą, dodaj dwie łyżki sosu teryiaki i dopraw czosnkiem granulowanym, suszonym imbirem, chili i odrobiną świeżego rozmarynu.

Dodaj marchewkę pokrojoną w długie plastry za pomocą obieraczki i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym, posiekanym porem.

Sałatka z marchewki

Pozostałą marchewkę również pokrój w paski za pomocą obieraczki, przełóż do miski i wymieszaj z sosem teryiaki, szczyptą cynamonu oraz szczyptą ostrej papryki.

Wyłóż do miski, dodaj odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli oraz posiekaną kolendrę.

W misce wymieszaj dwie szklanki mąki, łyżkę brązowego cukru, łyżkę wiórków kokosowych, a następnie dolej szklankę mleka i zagnieć ciasto.

Uformuj rulon i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby ciastka się upiekły. Ciastka wyłóż na talerz, posyp brązowym cukrem i opal, aby cukier się skarmelizował.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

Czerwona cebula 2 szt.

Mąka Złote Pola kilka łyżek

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Kolendra kilka listków

Mięta kilka listków

Oregano suszone szczypta

Czosnek granulowany szczypta

Imbir suszony szczypta

Ostra papryka szczypta

Cebula 1 szt.

Brązowy cukier kilka łyżek

Wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżka

Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

Papryka czerwona 1 szt.

Chili szczypta

Rozmaryn kilka listków

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Por mały

Cynamon szczypta

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów