Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Wykwintny sznycelek w sosie curry z sałatką ze szpinaku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Sznycel w sosie curry

    Mielone mięso przełóż do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i dokładnie wyrób mięso ze szczyptą soli i pieprzu.

    W blenderze lub moździerzu utrzyj mieszankę przypraw z goździków, suszonego imbiru, ostrej papryki, kolendry, czosnku granulowanego, cynamonu i curry dodając wszystkie przyprawy w równej proporcji.

    Do mielonego mięsa dodaj około łyżeczkę mieszanki przypraw oraz zetrzyj na drobnych oczkach połowę małej cebuli i wymieszaj. Uformuj nieduże, owalne sznycelki, obtocz w odrobinie mąki i smaż na patelni grillowej z odrobiną oleju.

    Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dopraw łyżką przygotowanej mieszanki przypraw i przesmaż razem, aby wydobyć z przypraw więcej aromatu. Dodaj pół papryki pokrojonej w paski, przesmaż przez chwilę razem, a następnie dolej śmietankę, przełóż usmażone kotlety i duś razem przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek sosu, który powstał na patelni i wymieszaj. Makaron przełóż na półmisek, wyłóż na niego sznycle, polej sosem i ozdób posiekaną kolendrą.

    Sałatka ze szpinaku

    Część szpinaku przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek oliwy oraz dwa ząbki czosnku. Dopraw całość solą i pieprzem i zmiksuj na pesto. Szpinak wyłóż na półmisek, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, posiekaną kolendrę oraz tajską bazylię, a całość podaj ze szpinakowym pesto.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Pieprz Culineo

    Sól Culineo

    Goździki szczypta

    Imbir suszony szczypta

    Ostra papryka szczypta

    Kolendra szczypta

    Czosnek granulowany szczypta

    Cynamon szczypta

    Curry szczypta

    Cebula 2 szt

    Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek

    Olej Słonecznikowy Wyborny  kilka łyżek

    Papryka czerwona ½ szt

    Kolendra kilka listków

    Oliwa Casa De Azeite  kilka łyżek

    Czosnek kilka ząbków

    Tajska bazylia kilka listków

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów