Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Schab po śląsku według Michała Bałazego

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Schab po śląsku z kaszą bulgur, sosem śliwkowym i modrą kapustą

    Rozpakuj schab i zetnij z niego białe błony, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Przesmaż na patelni z olejem na złoty kolor, wyłóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski.

    Dodaj odrobinę suszonej żurawiny oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz.

    Posyp świeżymi listkami tymianku. Na tak przygotowaną kaszę wyłóż upieczony schab.

    Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż na patelni po schabie ściągając pozostały smak. Dodaj kilka suszonych śliwek i podlej śmietanką. Duś do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Przełóż do kokilek i podawaj razem z kaszą i schabem.

    Czerwoną kapustę poszatkuj, a następnie przełóż do garnka z wodą. Dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i dorzuć kilka suszonych śliwek. Kiedy całość się zagotuje, dodaj szklankę czerwonego wina. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i wyłóż na talerz.

    Pierogi ze śliwką

    Z dwóch szklanek mąki, łyżeczki oleju, szklanki ciepłej wody i szczypty soli zagnieć gęste ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko i wytnij kółka przy pomocy szklanek. Na wycięte ciasto wyłóż śliwkę i zagnieć tworząc pieroga. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

    Pierogi podawaj ze śmietaną, listkami mięty i szczyptą brązowego cukru.

    Kisiel z żurawiny

    Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu z odrobiną wody i czerwonego wina podgotuj kilka łyżek suszonej żurawiny. Dodaj starte jabłko. Gotuj razem do miękkości, dodaj szczyptę brązowego cukru do smaku. Podawaj w małych szklankach z plasterkiem cytryny.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Suszona żurawina Bakallino kilka łyżek

    Tymianek kilka gałązek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina kilka łyżek

    Liść laurowy kilka szt

    Czerwone wino 1 szklanka

    Mąka Złote Pola 2 szklanki

    Śmietana 12% Mleczna Dolina kilka łyżek

    Mięta kilka listków

    Brązowy cukier szczypta

    Jabłko 1 szt.

    Cytryna 1 szt.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów