Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i boczkiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Jajka po benedyktyńsku z boczkiem

    Bagietkę pokrój w kromki pod skosem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i ułóż pieczywo. Smaż, aż zrobi się chrupiące i rumiane z obu stron.

    Boczek ułóż na suchej patelni i podgrzewaj, aby wytopił się tłuszcz i boczek się zrumienił. Wyłóż boczek na usmażone bagietki, przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika, aby się chwile podpiekły.

    Część jaj wybij pojedynczo do szklanek.
    W rondlu zagotuj dużą ilość wody, posól i dodaj łyżkę octu dla zakwaszenia.
    Jajka wylej ze szklanki do gorącej, ale nie wrzącej wody. Brzegi jaj podwijaj łyżką, aby białko otoczyło żółtko. Ważne, aby jajka dodawać po kolei w około 30 sekundowych odstępach, inaczej jaja się ze sobą połączą.

    Sos Holenderski

    Pozostałe jaja wybij oddzielając białka od żółtek.

    W rondlu rozpuść pozostałe masło.

    Zagotuj odrobinę wody, umieść na nim szklaną miskę z żółtkami i cały czas ubijając rózgą podgrzewaj. Aby zabezpieczyć żółtka przed ścięciem, możesz do rondla z wodą włożyć szmatkę lub kilka ręczników papierowych. Kiedy żółtka się zagrzeją, dodawaj małym strumieniem rozpuszczone masło cały czas mieszając i podgrzewając. Dopraw solą. Na grzanki z boczkiem wyłóż jaja, polej sosem holenderskim i posyp posiekanym szczypiorem. Możesz również urozmaicić grzanki pokrojonym awokado.

    Mus z awokado

    Awokado przekrój, wyciągnij pestkę i obierz. Przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, odrobinę soku z cytryny i łyżkę miodu. Wymieszaj dokładnie i przełóż do szklanek. Posyp pestkami słonecznika.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Sól Culineo

    Ocet z białego wina 1 łyżka

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów