Kurczak deep fry z sałatką ze świeżych warzyw - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kurczak deep fry z sałatką ze świeżych warzyw

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Kurczak deep fry

W dużej misce wymieszaj dwie szklanki mąki, szczyptę imbiru, chili, suszonego czosnku i proszku do pieczenia.

Kurczaka wyłóż na talerz i dopraw solą oraz pieprzem. Panieruj, zanurzając go w jogurcie naturalnym, a następnie obtaczając go dokładnie w przygotowanej panierce. Smaż w głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze przez około 6 minut do zrumienienia z dwóch stron. Następnie wyłóż na kratkę od piekarnika i piecz w temperaturze 100 stopni przez kilka minut.

Obierz jedną gruszkę, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni zagotuj odrobinę octu z czerwonego wina z cukrem, a następnie podgotuj w tak przygotowanej marynacie gruszki przez kilka minut.

Sałatę pokrój w grube plastry i wyłóż na talerz. Cytrynę wymasuj i wyciśnij z niej sok do rondla lub małej patelni, dodaj dwie łyżki brązowego cukru i podgrzej, aby cukier się rozpuścił, następnie wymieszaj z odrobiną oliwy. Tak przygotowanym sosem polej sałatę. Pomidorki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z odrobiną oliwy i szczyptą soli, wyłóż na sałatę, a na samą górę wyłóż kurczaka.

Ozdób bazylią i gruszką gotowaną w occie.

Gruszki pięknej Heleny

W rondlu zagotuj czerwone wino z goździkami.
Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, a następnie przełóż do rondla z czerwonym winem. Gotuj razem na wolnym ogniu do momentu, aż gruszki będą miękkie i zabarwią się na czerwono od wina.

Podawaj z jogurtem i cynamonem.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE -SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Imbir suszony szczypta

Chili suszone szczypta

Czosnek suszony szczypta

Proszek do pieczenia szczypta

Czerwone wino 1 szklanka

Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

Olej Słonecznikowy Wyborny dwie szklanki

Ocet z czerwonego wina kilka łyżek

Cukier brązowy kilka łyżek

Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

Bazylia kilka listków

Goździki kilka sztuk

Cynamon szczypta

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów