Tortilla z kurczakiem i guacamole oraz krem z kukurydzy z nachosami paprykowymi - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Tortilla z kurczakiem i guacamole oraz krem z kukurydzy z nachosami paprykowymi

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Guacamole z nachosami

Awokado przetnij, pozbądź się pestki i obierz ze skóry. Przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem na gładką pastę.

Czerwoną cebulę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminu rzymskiego, szczyptą chili, sokiem oraz skórką z jednej cytryny, czosnkiem suszonym i dokładnie wymieszaj razem z łyżką oliwy oraz odrobiną posiekanej bazylii.

Tortille pokrój w mniejsze kawałki i smaż na dobrze rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się chrupiące i złociste. Po smażeniu wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dopraw szczyptą chili.

Tortilla z kurczakiem i guacamole

Obierz cebulę i pokrój w piórka, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kurczaka wytrybuj z kości, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do patelni z cebulą. Smaż razem przez kilka minut i dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz chili.

Kilka placków tortilli podgrzej na suchej patelni, posmaruj przygotowanym wcześniej guacamole i dodaj kilka plasterków pomidorów koktajlowych oraz kilka krążków czerwonej cebuli, a następnie wyłóż kilka łyżek przygotowanego farszu z kurczaka, złóż na pół, przetnij i wyłóż na talerz.

Ozdób świeżą bazylią.

Krem z kukurydzy

Mały kawałek pora, korzenia pietruszki oraz selera umyj, obierz i posiekaj, przełóż do rondla z rozgrzaną łyżką masła i przesmaż. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do rondla z warzywami. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie dodaj dwie szklanki mleka i gotuj do miękkości warzyw i połączenia się smaków. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i chilli, po czym przełóż całość do blendera i zmiksuj na krem.

Podawaj z nachosami i świeżym tymiankiem.

Koktajl truskawkowy

Truskawki przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, dopraw pieprzem oraz łyżką miodu i zmiksuj na koktajl. Przelej do szklanek i ozdób posiekanymi truskawkami z listkami mięty.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Por mały kawałek

Pietruszka mały kawałek

Seler mały kawałek

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Chili szczypta

Czosnek suszony szczypta

Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Czerwona cebula 2 szt.

Kmin rzymski szczypta

Cytryna 1 szt.

Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

Bazylia kilka listków

Cebula 1 szt.

Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki

Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

Miód Złota Pasieka kilka łyżek

Mięta kilka listków

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów