Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tortilla z kurczakiem i guacamole oraz krem z kukurydzy z nachosami paprykowymi

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Guacamole z nachosami

    Awokado przetnij, pozbądź się pestki i obierz ze skóry. Przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem na gładką pastę.

    Czerwoną cebulę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminu rzymskiego, szczyptą chili, sokiem oraz skórką z jednej cytryny, czosnkiem suszonym i dokładnie wymieszaj razem z łyżką oliwy oraz odrobiną posiekanej bazylii.

    Tortille pokrój w mniejsze kawałki i smaż na dobrze rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się chrupiące i złociste. Po smażeniu wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dopraw szczyptą chili.

    Tortilla z kurczakiem i guacamole

    Obierz cebulę i pokrój w piórka, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kurczaka wytrybuj z kości, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do patelni z cebulą. Smaż razem przez kilka minut i dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz chili.

    Kilka placków tortilli podgrzej na suchej patelni, posmaruj przygotowanym wcześniej guacamole i dodaj kilka plasterków pomidorów koktajlowych oraz kilka krążków czerwonej cebuli, a następnie wyłóż kilka łyżek przygotowanego farszu z kurczaka, złóż na pół, przetnij i wyłóż na talerz.

    Ozdób świeżą bazylią.

    Krem z kukurydzy

    Mały kawałek pora, korzenia pietruszki oraz selera umyj, obierz i posiekaj, przełóż do rondla z rozgrzaną łyżką masła i przesmaż. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do rondla z warzywami. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie dodaj dwie szklanki mleka i gotuj do miękkości warzyw i połączenia się smaków. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i chilli, po czym przełóż całość do blendera i zmiksuj na krem.

    Podawaj z nachosami i świeżym tymiankiem.

    Koktajl truskawkowy

    Truskawki przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, dopraw pieprzem oraz łyżką miodu i zmiksuj na koktajl. Przelej do szklanek i ozdób posiekanymi truskawkami z listkami mięty.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Por mały kawałek

    Pietruszka mały kawałek

    Seler mały kawałek

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Chili szczypta

    Czosnek suszony szczypta

    Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

    Czerwona cebula 2 szt.

    Kmin rzymski szczypta

    Cytryna 1 szt.

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Bazylia kilka listków

    Cebula 1 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Mięta kilka listków

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów