Ekspresowa pizza - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ekspresowa pizza

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Ekspresowe pizze z sosem pomidorowym i śmietanowym

Do wysokiego blendera wlej część passaty, dodaj kilka listków bazylii, kilka ząbków czosnku i zmiksuj doprawiając solą i pieprzem.

Wylej sos na patelnię i podgrzewaj, aby sos odparował i się zagęścił, pod koniec dodaj trochę oliwy.

Śmietanę przełóż do blendera i zmiksuj razem z solą, pieprzem i odrobiną czosnku.

Ciasto do pizzy wyjmij z opakowania, uformuj z niego kulę i przełóż na deskę oprószoną mąką. Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich zagnieć przez chwilę, aby ponownie utworzyła się kula, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij na okrągłe placki.

Rozgrzej dwie patelnie o niewielkiej średnicy z odrobiną oliwy, ułóż na nich przygotowane ciasto do pizzy, aby spód się zrumienił.

Na pierwszy spód wyłóż sos pomidorowy i porwaną mozzarellę.

Na drugi spód wyłóż sos śmietanowy, kawałki sera pleśniowego oraz pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę.

Tak przygotowane pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na kilka minut, aby ciasto zrumieniło się z góry.

Na pizzę z sosem pomidorowym wyłóż kilka plastrów szynki serrano, pokrojone pomidorki koktajlowe i ozdób listkami bazylii.

Na pizzy z sosem śmietanowym ułóż kilka listków bazylii, podprażone pestki dyni i skrop oliwą.

Placuszki z gruszką, pestkami dyni i sosem z sera pleśniowego

Pozostałą śmietanę zmiksuj razem z serem pleśniowym na gładki sos.

Do blendera wybij jajko, dodaj resztę gruszki, która została, dodaj szczyptę proszku do pieczenia, szczyptę cukru wanilinowego oraz odrobinę mąki. Zmiksuj całość na gładką masę.

Usmaż nieduże placki na rozgrzanym oleju.

Na osobnej patelni podpraż pestki dyni, a następnie dodaj odrobine oliwy i kawałki gruszki pokrojonej w cienkie plasterki i podduś razem.

Placki podawaj z pestkami dyni, gruszką i sosem ze śmietany i sera pleśniowego.

Ozdób listkami mięty.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Czosnek kilka ząbków

Bazylia kilka listków

Mąka Złote Pola kilka łyżek

Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Pestki dyni Baka’Dor kilka łyżek

Jajko Moja Kurka 1 szt.

Proszek do pieczenia szczypta

Cukier wanilinowy szczypta

Mięta kilka listków

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów