Placki ziemniaczane z rybą i krem z groszku ze szpinakiem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Placki ziemniaczane z rybą i krem z groszku ze szpinakiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Placki ziemniaczane z dorszem

Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, dodaj jedno jajko i odrobinę mąki  tak, aby masa zaczęła się kleić. Dopraw solą i pieprzem. Formuj nieduże placki i smaż na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniły.

Rozgrzej patelnię i ułóż w niej papier do pieczenia. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, a następnie ułóż na patelni z papierem i smaż przez około 3 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu. Rybę dopraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się dopiekła.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmaż na złoto pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz garść pokrojonej w paski kolorowej papryki. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych i podduś razem.

Na talerze wyłóż placki razem z podduszonymi warzywami, a na wierzchu ułóż kawałki upieczonego dorsza.

Krem z groszku ze szpinakiem

Groszek przełóż do rondla razem z zalewą i gotuj na niewielkim ogniu. Kiedy się zagotuje, zmiksuj blenderem na krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z podduszonym szpinakiem, kleksem jogurtu i odrobiną lawendy.

Suflet ze szpinakiem

Do rozgrzanego rondla przełóż pozostały szpinak i podgrzewaj go na niedużym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodaj odrobinę rodzynek, a następnie dopraw szczyptą cynamonu i cukrem. Wybij dwa jaja oddzielając żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz szczyptę cukru wanilinowego i utrzep. Połącz ze sobą delikatnie obie masy i wyłóż do kokilek.

Na górze ułóż po dwie łyżki przygotowanego szpinaku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7 minut.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Mąka Złote Pola kilka łyżek

Jajka Moja Kurka kilka sztuk

Tymianek kilka gałązek

Czerwona cebula 1 szt.

Papryka czerwona ¼ szt.

Papryka żółta ¼ szt

Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

Lawenda kilka gałązek

Rodzynki Bakallino kilka łyżek

Cynamon szczypta

Cukier brązowy 1 łyżka

Proszek do pieczenia szczypta

Cukier wanilinowy szczypta

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów