Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Placki ziemniaczane z rybą i krem z groszku ze szpinakiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Placki ziemniaczane z dorszem

    Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, dodaj jedno jajko i odrobinę mąki  tak, aby masa zaczęła się kleić. Dopraw solą i pieprzem. Formuj nieduże placki i smaż na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniły.

    Rozgrzej patelnię i ułóż w niej papier do pieczenia. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, a następnie ułóż na patelni z papierem i smaż przez około 3 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu. Rybę dopraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się dopiekła.

    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmaż na złoto pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz garść pokrojonej w paski kolorowej papryki. Dopraw solą i pieprzem.

    Dodaj kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych i podduś razem.

    Na talerze wyłóż placki razem z podduszonymi warzywami, a na wierzchu ułóż kawałki upieczonego dorsza.

    Krem z groszku ze szpinakiem

    Groszek przełóż do rondla razem z zalewą i gotuj na niewielkim ogniu. Kiedy się zagotuje, zmiksuj blenderem na krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z podduszonym szpinakiem, kleksem jogurtu i odrobiną lawendy.

    Suflet ze szpinakiem

    Do rozgrzanego rondla przełóż pozostały szpinak i podgrzewaj go na niedużym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodaj odrobinę rodzynek, a następnie dopraw szczyptą cynamonu i cukrem. Wybij dwa jaja oddzielając żółtka od białek.

    Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz szczyptę cukru wanilinowego i utrzep. Połącz ze sobą delikatnie obie masy i wyłóż do kokilek.

    Na górze ułóż po dwie łyżki przygotowanego szpinaku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7 minut.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Jajka Moja Kurka kilka sztuk

    Tymianek kilka gałązek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Papryka czerwona ¼ szt.

    Papryka żółta ¼ szt

    Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Lawenda kilka gałązek

    Rodzynki Bakallino kilka łyżek

    Cynamon szczypta

    Cukier brązowy 1 łyżka

    Proszek do pieczenia szczypta

    Cukier wanilinowy szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów