Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Grillowany kurczak w sosie bazyliowym, świeżą sałatką i grzankami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Piersi z kurczaka z sałatą rzymską i sosem bazyliowym

    Do małej miski zetrzyj imbir oraz skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Dodaj dwie łyżki miodu, odrobinę oliwy oraz szczyptę kurkumy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do marynaty przełóż piersi z kurczaka i obtocz je dokładnie.

    Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę masła, a następnie ułóż zamarynowane piersi. Smaż przez około 5 minut z każdej strony na niedużym ogniu, aby kurczak się zrumienił z zewnątrz, a wewnątrz był usmażony i soczysty.

    Do wysokiego blendera wsyp pestki słonecznika, dodaj około pół szklanki oliwy, liście bazylii i zmiksuj całość na pesto z trzema kostkami lodu i odrobiną soli.

    Sałatę rzymską przekrój wzdłuż na ćwiartki.

    Na niedużej patelni rozgrzej łyżkę miodu oraz łyżkę musztardy francuskiej i ułóż na niej pokrojoną sałatę. Duś razem przez kilka minut, po czym wyłóż sałatę na talerz, a na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry kurczaka. Całość polej sosem bazyliowym.

    Sałata z grzankami

    Wykorzystaj powstały sos po smażeniu kurczaka i dalej podgrzewając, ułóż na patelni połowę bagietki pokrojonej w grube plastry i duś przez około minutę, aby pieczywo nasączyło się pozostałym sosem oraz się zrumieniło.

    Drugą sałatę pokrój w cienkie paski.

    Jabłko przekrój, pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj razem z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.

    Grzanki podawaj na przygotowanej sałacie.

    Grzanki na słodko

    Pozostałą bagietkę również pokrój w grube plastry, obtocz w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka i brązowego cukru, a następnie smaż na maśle przez około minutę z każdej strony, aby się zrumieniło.

    Wyłóż na talerz i posyp cukrem waniliowym, szczyptą cynamonu oraz startą skórką z cytryny.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Musztarda francuska Madero kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Oliwa Casa de Azeite  kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Kurkuma szczypta

    Jajko Moja Kurka 1 szt.

    Mleko Mleczna Dolina kilka łyżek

    Cukier brązowy kilka łyżek

    Cukier waniliowy szczypta

    Cynamon szczypta

    Jabłko 1 szt.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów