Grillowany kurczak w sosie bazyliowym, świeżą sałatką i grzankami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Grillowany kurczak w sosie bazyliowym, świeżą sałatką i grzankami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Piersi z kurczaka z sałatą rzymską i sosem bazyliowym

Do małej miski zetrzyj imbir oraz skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Dodaj dwie łyżki miodu, odrobinę oliwy oraz szczyptę kurkumy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do marynaty przełóż piersi z kurczaka i obtocz je dokładnie.

Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę masła, a następnie ułóż zamarynowane piersi. Smaż przez około 5 minut z każdej strony na niedużym ogniu, aby kurczak się zrumienił z zewnątrz, a wewnątrz był usmażony i soczysty.

Do wysokiego blendera wsyp pestki słonecznika, dodaj około pół szklanki oliwy, liście bazylii i zmiksuj całość na pesto z trzema kostkami lodu i odrobiną soli.

Sałatę rzymską przekrój wzdłuż na ćwiartki.

Na niedużej patelni rozgrzej łyżkę miodu oraz łyżkę musztardy francuskiej i ułóż na niej pokrojoną sałatę. Duś razem przez kilka minut, po czym wyłóż sałatę na talerz, a na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry kurczaka. Całość polej sosem bazyliowym.

Sałata z grzankami

Wykorzystaj powstały sos po smażeniu kurczaka i dalej podgrzewając, ułóż na patelni połowę bagietki pokrojonej w grube plastry i duś przez około minutę, aby pieczywo nasączyło się pozostałym sosem oraz się zrumieniło.

Drugą sałatę pokrój w cienkie paski.

Jabłko przekrój, pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj razem z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.

Grzanki podawaj na przygotowanej sałacie.

Grzanki na słodko

Pozostałą bagietkę również pokrój w grube plastry, obtocz w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka i brązowego cukru, a następnie smaż na maśle przez około minutę z każdej strony, aby się zrumieniło.

Wyłóż na talerz i posyp cukrem waniliowym, szczyptą cynamonu oraz startą skórką z cytryny.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Musztarda francuska Madero kilka łyżek

Miód Złota Pasieka kilka łyżek

Cytryna 1 szt.

Oliwa Casa de Azeite  kilka łyżek

Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

Kurkuma szczypta

Jajko Moja Kurka 1 szt.

Mleko Mleczna Dolina kilka łyżek

Cukier brązowy kilka łyżek

Cukier waniliowy szczypta

Cynamon szczypta

Jabłko 1 szt.

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów