Roladki wieprzowe z czerwoną kapustą z żurawiną - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Roladki wieprzowe z czerwoną kapustą z żurawiną

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Roladki wieprzowe z czerwoną kapustą

Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju z łyżką masła i dodaj pokrojoną cebulę. Przesmażaj razem przez około 3 minuty, następnie dodaj pokrojone w ćwiartki śliwki i smaż razem jeszcze przez chwilę, aż śliwki się przyrumienią. Następnie podlej odrobiną czerwonego wina i duś, aż śliwki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw kilka surowych śliwek do deseru.

Kotlety ułóż na desce i lekko rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą, a następnie ułóż przygotowany farsz z cebuli i śliwek. Kotlety zwiń, tworząc roladki. Aby podczas smażenia roladki się nie rozpadły, możesz je przewiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aby mięso się zrumieniło, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 10 minut.

Czerwoną kapustę poszatkuj, a następnie przełóż na patelnię po roladach z odrobiną oleju. Dodaj pozostałą cebulę ze śliwkami oraz kilka łyżek suszonej żurawiny. Dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem przez chwilę. Dodaj odrobinę czerwonego wina i podduś razem do miękkości kapusty. Skomponuj składniki na talerzu, ozdób listkami natki pietruszki.

Crumble śliwkowe

W blenderze umieść 3 łyżki masła, pół szklanki mąki i odrobinę cukru wanilinowego. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Wyjmij z blendera i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto ręką. Do kokilek przełóż pozostałe śliwki pokrojone w ćwiartki oraz jabłka pokrojone w kostkę, posyp szczyptą cukru, a następnie ułóż na wierzchu pokruszone ciasto i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz przez 4-5 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni. Ozdób listkami mięty.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Czerwona cebula 2 szt.

Czerwone wino 1 szklanka

Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

Musztarda Madero kilka łyżek

Mąka Złote Pola pół szklanki

Cukier wanilinowy szczypta

Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka

Natka pietruszki kilka listków

Mięta kilka listków

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos