Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Podpłomyki z indykiem i salsa z konfitury z suszonej moreli z żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj mięso, szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Przesmaż całość razem do zbrązowienia mięsa przez około 2-3 minuty.

    Dodaj kilka łyżek konfitury z moreli, kilka listków rozmarynu oraz dwa przetarte ząbki czosnku. Podduś razem przez około 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj do sosu dwie łyżki zimnego masła i dokładnie wymieszaj, aby sos się zagęścił.

    Jogurt przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną miętą i dokładnie wymieszaj.

    Pozostałą konfiturę przełóż do miski, dopraw odrobiną octu z białego wina i pieprzem, dodaj kilka łyżek oliwy i dokładnie wymieszaj. Podawaj z podpłomykami, rzodkiewką pokrojoną w plastry, posiekaną miętą oraz sosem jogurtowo-miętowym i salsą z konfitury morelowej.

    Podpłomyki

    Do miski wsyp 300 g mąki oraz łyżeczkę soli i wymieszaj. Zagotuj 250 ml wody a następnie powoli dolewaj do miski, mieszając ciasto łyżką, aż konsystencja pozwoli na zagniatanie ciasta ręką. Zagniataj przez kilka minut, podsypując mąką do momentu, w którym ciasto przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe małe kawałki i rozwałkuj je na okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Placki smaż z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni tak długo, aż ciasto się przyrumieni.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Papryka ostra szczypta

    Rozmaryn 1 gałązka

    Czosnek 2 ząbki

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Ocet z białego wina 1 łyżka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów