Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Yorkshire pudding z sosem z sera camembert oraz sera rycerskiego

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Kalafior

    Obierz kalafiora z łodyg, a następnie podziel go na mniejsze różyczki. Kłąb kalafiora obierz i pokrój w niedużą kostkę.

    Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła ze skórką z jednej cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło nabierze orzechowego aromatu i lekko zbrązowieje, a następnie dodaj kalafiora i dopraw solą. Przesmaż przez około 2 minuty do momentu, aż kalafior się przyrumieni, a następnie przykryj pokrywką i duś całość przez około 10 minut, do momentu, aż kalafior zrobi się miękki.

    W międzyczasie posiekaj dymkę, a następnie przesmaż na rozgrzanym maśle i dodaj do kalafiora.

    Sos z sera camembert

    W małym rondlu rozgrzej odrobinę masła, dodaj pokrojony w małe kawałki ser oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszaj dokładnie, trzymając na bardzo małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści.

    Yorkshire pudding

    Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Przygotuj foremkę z wgłębieniami na muffiny, do każdej przegrody wlej około łyżkę oleju i wstaw do piekarnika, aby foremka oraz olej się rozgrzały.

    Do blendera wbij 4 jaja w pokojowej temperaturze, dodaj 140 g mąki i 200 ml mleka. Wymieszaj dokładnie do konsystencji ciasta. Wyjmij rozgrzaną foremkę z piekarnika i wlewaj ciasto do ¾ wysokości foremki, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 10 minut, aż pudding pięknie wyrośnie.

    Pudding podawaj razem z duszonym kalafiorem oraz sosem z sera camembert i odrobiną bazylii.

    Zupa krem z kalafiora

    Połowę duszonego kalafiora przełóż do osobnego garnka, dodaj trochę mleka, wody i zagotuj. Zmiksuj razem z pokrojonym w mniejsze kawałki serem rycerskim oraz łyżką chrzanu na zupę krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bazylią i resztą palonego masła z dymką.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Jaja Moja Kurka 4 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Mleko Mleczna Dolina kilka szklanek

    Chrzan Madero 1 łyżka

    Bazylia kilka listków

    Gałka muszkatołowa szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów