Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sałatka nicejska i mus z palonego masła

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Zerwij duże liście sałaty. Kiedy zostaną już tylko mniejsze, przekrój sałatę na pół. Zerwij kilka świeżych liści szałwii, werbeny cytrynowej, bazylii i mięty, a następnie układaj je pomiędzy liśćmi sałaty rzymskiej.
    Pomidory pokrój w ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, wymieszaj z pomidorami i dopraw kilkoma łyżkami oliwy, szczyptą cukru, kilkoma kroplami octu z białego wina, solą i pieprzem. Oliwki odsącz z zalewy i przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek oliwy, kilka łyżeczek octu z czerwonego wina, sól, pieprz oraz odrobinę posiekanej czerwonej cebulki i zmiksuj całość na pastę. Faszerowaną sałatę posmaruj pastą z oliwek, a na wierzchu ułóż przygotowaną salsę z pomidorów i czerwonej cebuli. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Skrop delikatnie oliwą i wymieszaj. Tak przygotowanego tuńczyka ułóż na sałacie i dodaj jajka ugotowane na pół twardo tak, aby żółtko było jeszcze lekko płynne.
    Całość skrop obficie oliwą.

    Śmietankę przełóż do miski, ubij blenderem na sztywną pianę i przełóż do szklaneczek. Na patelni rozpuść kilka łyżek masła i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, aż masło zacznie mieć orzechowy aromat i lekko brązową barwę. Tak przygotowane masło przelej do szklanego naczynia i włóż do lodówki, aby się schłodziło.

    Na patelni spraż kilka łyżek pestek słonecznika, dodaj do nich kilka łyżek miodu oraz cukru i podduś razem. Na ubitą śmietankę wyłóż palone masło oraz karmelizowane pestki.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Szałwia kilka listków

    Bazylia kilka listków

    Mięta kilka listków

    Werbena cytrynowa kilka listków

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Ocet z czerwonego wina kilka łyżek

    Ocet z białego wina kilka łyżek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Pestki słonecznika BakaD’Or kilka łyżek

    Cukier brązowy kilka łyżek

    Jaja Moja Kurka kilka sztuk

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów