Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pate z wątróbki z bagietką, sałata masłowa z vinagrette

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Bagietkę pokrój w skośne kromki i przełóż na patelnię grillową. Smaż tak długo, aż grzanki zaczną się robić rumiane i chrupiące z każdej strony. Rozpuść kilka łyżek masła na patelni. Kiedy się dobrze rozgrzeje dodaj wątróbkę. Dodaj dwie szalotki pokrojone w piórka, przesmaż razem przez chwilę. Kiedy wątróbka zacznie się rumienić, podlej połową szklanki czerwonego wina oraz odrobiną koniaku. Duś razem przez około 5 minut, aż wątróbka będzie miękka, a alkohol odparuje. Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przełóż do kokilek i schłodź w lodówce.

    Podawaj na grzankach z odrobiną świeżej, pokrojonej szalotki, kleksem kwaśnej śmietany oraz pokrojonym w plastry serem pleśniowym. Ser możesz zapiec palnikiem gazowym. Całość ozdób świeżym tymiankiem i lawendą.

     

    Gruszki obierz i pokrój w plastry. Przełóż na niedużą patelnię i podlej odrobiną rozpuszczonego masła. Smaż razem, aż gruszki zaczną się robić rumiane, dodaj kilka łyżeczek cukru i podlej odrobiną czerwonego wina. Duś razem przez chwilę do momentu, aż gruszki będą miękkie.

    Na osobnej patelni rozgrzej dwie łyżki masła i dodaj do niego około dwie łyżki bułki tartej. Smaż razem, aż bułka lekko zbrązowieje. Do bułki tartej dodaj zawartość patelni z gruszką i podduś razem przez chwilę do połączenia się składników, a następnie wyłóż do kokilek.

    Wybij jaja oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do blendera, posól odrobinę i ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z żółtkami wymieszanymi z łyżką cukru. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wyłóż ubite białka. Smaż przez około 2-3 minuty, aż omlet zacznie się rumienić z jednej strony, a następnie złóż go na pół i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowego omleta przełóż na deskę, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na kokilki z gruszkami. Ozdób listkami mięty.

    W misce ułóż kilka liści sałaty masłowej, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony w plastry ser pleśniowy, kilka plasterków pokrojonej szalotki, kilka kromek pieczywa oraz liście bazylii. Do wysokiego naczynia dodaj łyżkę miodu, łyżkę musztardy, łyżkę octu z białego wina i łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Ozdób odrobiną lawendy.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Czerwone wino 1 szklanka

    Koniak kilka łyżek

    Cukier brązowy kilka łyżek

    Bułka tarta Pano kilka łyżek

    Jaja Moja Kurka 3 szt.

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Ocet z białego wina kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Musztarda Madero kilka łyżek

    Pomidorki koktajlowe kilka sztuk

    Bazylia kilka listków

    Lawenda kilka listków

    Tymianek kilka gałązek

    Mięta kilka listków

    Oliwa Casa de Azetie – kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów