Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron z dymką, sosem z żółtek, tymiankiem, czosnkiem i szynką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Dymkę drobno posiekaj od strony białych końcówek i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Przesmażaj razem około 2 minuty a następnie podlej szklanką białego wina. Kiedy wino odparuje o połowę, dodaj pokrojoną w paski szynkę i smaż razem przez około 5 minut, aż szynka się przyrumieni.

    Makaron ugotuj al’dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełóż na patelnię z dymką i szynką. Podduś razem przez około 2 minuty a następnie przełóż do miski i dodaj 3 żółtka. Dokładnie wymieszaj i dodaj kilka posiekanych listków natki pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili. Na koniec posyp odrobiną startej bagietki, aby nadać chrupkości.

     

    Bagietkę pokrój w duże kromki, obtocz w oliwie ze szczyptą kurkumy i łyżką miodu i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aby grzanki się zrumieniły. Podawaj z pokrojoną szynką i posiekaną dymką.

     

    Gruszki pokrój w półplasterki i przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż razem przez około 3-4 minuty a następnie dodaj łyżkę żurawiny, listki z dwóch gałązek tymianku oraz łyżkę miodu. Kiedy całość się poddusi, dodaj łyżkę musztardy francuskiej oraz odrobinę czerwonego wina i duś razem przez kilka minut do miękkości gruszek. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

    Oliwki odsącz i pokrój w plasterki. Przesmaż razem z resztą posiekanej dymki na odrobinie oliwy. Do miski wrzuć trzy białka jaj, dodaj dwa całe jaja i dokładnie rozmieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej na patelnię. Dodaj łyżkę masła oraz listki szałwii. Smaż na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż powstanie omlet, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, aby zapiekł się z góry. Omlet podawaj z razem z przygotowanymi gruszkami.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Gruszka 1 szt.

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Żurawina Bakallino 1 łyżka

    Miód Złota Pasieka 2 łyżki

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Szałwia kilka listków

    Tymianek 2 gałązki

    Natka pietruszki kilka listków

    Białe wino 1 szklanka

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Kurkuma szczypta

    Chili szczypta

    Wino czerwone – kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy