Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tarta z ciasta francuskiego z camembertem, szalotką i żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Ciasto francuskie rozwiń na płasko. Odetnij pasek o szerokości około dziesięciu centymetrów i odłóż go do deseru. Rozbij jedno jajko z łyżką musztardy francuskiej i posmaruj nim ciasto. Brzegi zawiń do środka na szerokość około dwóch centymetrów. Na wierzchu ułóż pokrojony w cząstki ser camembert, posyp listkami tymianku i polej ponownie rozbitym jajem z musztardą. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 15 minut.

    Obierz szalotkę, posiekaj w piórka i przełóż na patelnię z łyżką masła. Przesmaż do momentu, aż cebula się zrumieni, następnie dodaj czerwone wino i odparuj o połowę. Kiedy sos się zagęści, dodaj kilka łyżek żurawiny i zagotuj do połączenia się smaków. Przełóż na zapieczoną tartę z serem. Podawaj z listkami bazylii i tymianku.

    Pietruszkę, marchewkę i pora obierz. Pokrój w bardzo cienkie plastry, najlepiej przy użyciu malaksera. Wymieszaj z łyżką musztardy, łyżką miodu oraz solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżą  bazylią.

    Odłożony kawałek ciasta francuskiego posyp odrobiną brązowego cukru. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 8 minut w temperaturze 220 stopni. Grejpfruta obierz i wyfiletuj. Śmietankę przełóż do blendera, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ubij na sztywną pianę. Skomponuj całość na talerzu.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:

     

    Brązowy cukier kilka łyżek

    Musztarda francuska Madero 2 łyżki

    Tymianek kilka gałązek

    Pietruszka 1 szt.

    Marchewka 1 szt.

    Por mały kawałek

    Czerwone wino pół szklanki

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Bazylia kilka listków

    Cukier waniliowy szczypta

    Jajko Moja Kurka – 1 szt.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów