Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron penne z cykorią, faszerowane pieczarkami liście cykorii i kotlety mielone z łopatki zapiekane w beszamelu

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej oliwie z łyżką masła.

    Dodaj jedną cykorię posiekaną w paseczki, dwie łyżki miodu, kilka listków rozmarynu i podduś całość ze szklanką białego wina.

    Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz makaron z sosem na patelni i duś razem przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Wyłóż na talerz i posyp listkami rozmarynu.

    Na osobnej patelni przesmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane pieczarki. Przesmażaj razem przez kilka minut, dodaj łyżkę miodu oraz startą skórkę z jednej cytryny. Posiekaj kilka listków bazylii i dodaj na patelnię. Obierz cykorię z dużych liści, przełóż na talerz i wyłóż je przygotowanym farszem z cebuli i pieczarek. Posyp posiekaną bazylią.

    Do rondla dodaj kilka łyżek masła i rozpuść. Dodaj łyżkę mąki, przesmaż, a następnie dolewaj mleko małym strumieniem. Cały czas mieszając, zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

    Na kolejnej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj poszatkowaną cykorię. Przesmaż do momentu, aż cykoria zrobi się złocista. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łopatkę wieprzową, łyżkę musztardy francuskiej, sok z połowy cytryny i podlej nieco czerwonym winem. Duś razem przez około 5 minut.

    Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym, posyp posiekanymi liśćmi bazylii i wstaw do piekarnika na kilka minut, aby całość się ładnie zapiekła.

    Pozostałą cykorię poszatkuj, dopraw kilkoma łyżkami oliwy, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz.

     

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Białe wino 1 szklanka

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Czerwone wino 1 szklanka

    Cytryna 1 szt.

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Bazylia kilka listków

    Rozmaryn 2 gałązki

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Oliwa  Casa de Azeite kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów