Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Roladki wieprzowe po polsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Roladki schabowe z zapieczonymi ziemniakami

    Cebulę pokrój w ćwiartki razem ze skórą i przełóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i por. Kiedy warzywa się przypalą, podlej gorącą wodą, dodaj łyżkę miodu, dopraw pieprzem i odparuj, aby utworzyć sos. Paprykę opal bezpośrednio na gazie, przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Ogórki kwaszone odsącz, pozostawiając wodę i pokrój w takiej samej wielkości kostkę jak paprykę.

    Schab porządnie rozbij młotkiem na cienkie plastry. Wyłóż na niego paprykę i ogórka, posmaruj odrobiną musztardy, dopraw solą i pieprzem, a następnie zawiń, tworząc małe rody.

    Smaż na   rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Dodaj odrobinę wody. Przykryj i gotuj przez około 5 minut, aby rolady się poddusiły. Do głębokiego talerza wyłóż pozostałą paprykę i ogórka. Ułóż na nich rolady ze schabu. Całość polej sosem z palonych warzyw.

    Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, zalej szklanką mleka i wstaw na mały ogień. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odsącz je, przełóż do kokilek i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią.

    Krem z selera

    Obierz selera, pokrój w kostkę i ugotuj w mleku pozostałym po gotowaniu ziemniaków oraz w wodzie. Dodaj dwie łyżki masła. Kiedy seler będzie miękki, zmiksuj dokładnie w blenderze. Następnie przełóż ponownie do rondla i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kilka łyżek kaszy manny. Zagotuj. W ten sposób krem z selera zrobi się gesty i bardziej pożywny. Podawaj skropiony oliwą.

    Mizeria z ogórka

    Ogórki gruntowe pokrój w cienkie plastry, dodaj kilka łyżek śmietany, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

    Surówka z selera

    Selera zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj kilka łyżek śmietany i garstkę rodzynek.  Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

    Budyń z kaszy manny

    Na patelni rozpuść kilka łyżek cukru i podgrzewaj, aż karmel zrobi się gęsty. Przelej na papier do pieczenia i odstaw do zastygnięcia. Kiedy karmel będzie twardy i chrupiący, przełóż do blendera i zmiksuj, tworząc chrupiącą posypkę do deseru. Kilka łyżek kaszy manny ugotuj w mleku z odrobiną miodu i podawaj z posypką karmelową.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Mleko Mleczna Dolina kilka szklanek

    Por mały kawałek

    Marchewka 1 szt.

    Rodzynki Bakallino 2 łyżki

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Gałka muszkatołowa szczypta

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Śmietana 18% Mleczna Dolina kilka łyżek

    Musztarda madero 1 łyżka

    Oliwa Casa de Azeite – kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów