Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kotleciki z twarogiem, pieczoną dynią i kaszą bulgur

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka.  Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wrzuć czerwoną cebulę. Podlej szklanką czerwonego wina. Duś razem, aż alkohol odparuje, a wino stanie się słodkie. Następnie dodaj powidła śliwkowe i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

    Dynię przekrój w ćwiartki i wydrąż. Jedną część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z twarogiem i odrobiną czerwonej cebuli pokrojonej w piórka. Dopraw chili, suszonym czosnkiem i kminem rzymskim. Wyrób dokładnie masę i uformuj z niej pulchne kotleciki. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez około 3 minuty z każdej strony.

    Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i przełóż do miski.  Dodaj kilka łyżek oliwy, kilka posiekanych listków mięty i dokładnie wymieszaj. Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.

    Drugą część dyni pokrój obieraczką w cienkie, długie plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, posyp listkami rozmarynu, dopraw szczyptą cynamonu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.  Piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.

    Do blendera przełóż jogurt. Dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz kilka łyżek mąki.  Zmiksuj razem, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego, dodaj garść rodzynek

    i zamieszaj. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, tworząc nieduże placki. Do rondla dodaj kilka łyżek cukru oraz szklankę wody i gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować.

    Pod koniec gotowania dopraw solą, tworząc słony karmel.

    Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Czerwone wino 1 szklanka

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Cukier Słodka Łyżeczka

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Mięta kilka listków

    Rozmaryn 1 gałązka

    Cynamon szczypta

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Proszek do pieczenia szczypta

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Chilli szczypta

    Suszony czosnek szczypta

    Kmin rzymski szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów