Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pieczony boczek na kaszotto z gryki i sosem koperkowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Boczek pokrój w grube plastry, rozłóż płasko na blaszce i podgrzej w piekarniku. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj łyżkę żurawiny i wsyp kaszę. Gotuj razem na małym ogniu, podlewając bulionem do momentu, aż kasza będzie miękka i aromatyczna. Doprawiaj solą i pieprzem.

    Wyłóż na talerz, na wierzch wyłóż plastry pieczonego boczku. Część kaszy gryczanej wyłóż na metalowe sitko. W patelni rozgrzej dużą ilość oleju i zanurz w niej kaszę na sicie, aby się uprażyła. Całe danie polej kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, posyp uprażoną kaszą, posiekanym koperkiem oraz skórką z cytryny.

    Obierz dwie czerwone cebule i pokrój w piórka. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połowę zachowaj do placków. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodaj 2 łyżki miodu oraz łyżkę musztardy francuskiej. Duś razem na małym ogniu do momentu, aż cebula zacznie się robić szklista i miękka. Maślankę przełóż do blendera. Dodaj części  z pozostałego  startego  jabłka i listki z gałązki rozmarynu, szczyptę proszku do pieczenia i dwa jajka. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cynamonu.

    Dodaj kilka łyżek mąki i dokładnie wymieszaj.

    Rozgrzej olej na małej patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wlewaj masę, tworząc z niej nieduże placki. Smaż przez około 1 minutę z każdej strony. Skomponuj całość na talerzu. Podawaj z  kwaśną śmietaną i ozdabiaj posiekanym koperkiem.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Cebula 1 szt.

    Czerwona cebula 2 szt.

    Masło Mleczna Dolina  kilka łyżek

    Jabłko 1 szt.

    Mąka ziemniaczana Złote Pola kilka łyżek

    Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek

    Proszek do pieczenia szczypta

    Jajka Moja Kurka 2 szt.

    Cynamon szczypta

    Rozmaryn 1 gałązka

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Żurawina suszona BakaD’Or 1 łyżka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów