Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zupa z ogórkiem kiszonym i soczewicą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Zupa

    Ogórki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przełóż wszystkie starte warzywa. Dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przesmażaj wszystko razem przez około 5 minut. Przełóż do wyższego naczynia, dodaj wodę z ogórków i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dopraw solą  i pieprzem.

    Soczewicę przepłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą tak, aby soczewica była zakryta, posól i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby możesz dolewać gorącą wodę podczas gotowania. Połącz zupę z soczewicą i podawaj.

    Smalec z fasoli

    Pokrój pora w półplasterki, fasolę odsącz i przełóż do rondla, dodaj pokrojone jabłka oraz pora. Duś razem do miękkości wszystkich składników. Dopraw solą, pieprzem, utłuczonym zielem angielskim oraz majerankiem i  zmiksuj na gładką  masę, uzyskując konsystencję  smalcu.

    Placki z twarogu

    Twaróg przełóż do miski, dodaj jedno jajko, odrobinę cukru i kilka łyżek mąki do odpowiedniej konsystencji. Zagnieć jednolite ciasto i uformuj małe, pulchne placuszki.

    Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony do momentu, aż placki będą złociste.

    Deser

    Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj dwie łyżki masła, posyp szczyptą cynamonu i polej miodem. Piecz w temperaturze 180 stopni do momentu, aż śliwki zrobią się rumiane i miękkie. Skyr wymieszaj z odrobiną miodu i cukru wanilinowego. Śliwki podawaj z jogurtem.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Marchewka 1 szt.

    Pietruszka korzeń 1 szt.

    Seler korzeń mały kawałek

    Por mały kawałek

    Masło Mleczna Dolina 2 łyżki

    Jajko Moja Kurka 1 szt.

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka

    Cynamon szczypta

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Liść laurowy kilka sztuk

    Ziele angielskie kilka kulek

    Cukier wanilinowy 1 łyżeczka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos