Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Placek ziemniaczany z kaszanką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Do rondla dodaj wodę, cukier i ocet w proporcji 3, 2, 1 i zagotuj. Dodaj cebulę  pokrojoną w piórka i odstaw, aby cebula się  zamarynowała. Pomidory pokrój w kostkę, wymieszaj z cebulą, sokiem z połowy cytryny oraz  posiekaną  natką  pietruszki. Dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj dwie łyżki mąki i jedno jajko. Całość dopraw solą  oraz pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.

    Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i przełóż całą masę, tworząc jeden, duży ziemniaczany placek. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony do miękkości ziemniaków. Placek możesz wykroić szklanką, nadając mu mniejszą formę.

    Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Połowę kaszanki rozetnij i wyłóż na patelnię, pozbywając  się  jelita. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę i smaż razem, aż kaszanka zacznie się  rumienić, a jabłka zaczną robić się miękkie.

    Pozostałą czerwoną cebulę pokrój w piórka i przełóż na rozgrzaną  patelnię dodając łyżkę masła. Smaż na małym ogniu, aż cebula zacznie się robić miękka. Skomponuj całość na talerzu.

    Kaszanka z kapustą

    Kapustę wypłucz na sicie i dokładnie odciśnij z wody. Drugą połowę kaszanki podziel na pojedyncze sztuki. Układaj osobno na folii aluminiowej, dodając garść kiszonej kapusty do każdej z nich. Dodaj również sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu i szczelnie zawiń.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.

    Podawaj ze świeżym jabłkiem i posiekaną natką pietruszki.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka

    Ocet winny ½ szklanki

    Mąka Złote Pola 2 łyżki

    Jajko Moja Kurka 1 szt.

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Natka pietruszki kilka gałązek

    Cytryna 1 szt.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów